Raisin review 2024: is deze bank betrouwbaar?

Staat je spaargeld op dit moment helemaal stil? Zonde! Door de inflatie wordt het geld alsmaar minder waard. Een geschikt alternatief lijkt Raisin Bank te zijn. Bij deze bank is het namelijk mogelijk om van hoge spaarrentes te genieten. Of dit daadwerkelijk een aanrader is, lees je in deze Raisin review. In deze Raisin review laten wij je ook kennismaken met onze persoonlijke bevindingen.

Inhoudsopgave

Wat is Raisin precies?

De firma Raisin werd in het jaar 2013 opgericht. Dit is van oudsher een Duitse bank, maar Raisin is inmiddels door heel Europa actief. Doordat men in meer dan 30 Europese landen actief is, is men met meer dan 140 partnerbanken samen gaan werken.

Raisin biedt allerlei deposito- en spaarrekeningen aan. Op deze rekeningen krijg je bijvoorbeeld een paar procent rente, waardoor je je spaargeld voor jóu laat werken. Raisin is door de jaren heen dus met meer dan 140 partnerbanken samen gaan werken. Je kunt hierdoor altijd wel een gewenste bank vinden.

raisin-review

Het voordeel hiervan mag duidelijk zijn: via Raisin kun je altijd je geld stallen. Dit doe je niet langer bij alleen Nederlandse banken, maar ook bij banken uit andere Europese landen.

Bij Raisin draait alles om sparen, sparen en nog eens sparen. Dit blijkt ook duidelijk uit de slogan van Raisin: Hoogste spaarrentes in de Europese Unie. Dit platform doet er in ieder geval alles aan om jou te laten profiteren van de hoogste rentes in de EU!

Wie zijn de gezichten achter Raisin?

De bank Raisin, officieel Raisin Bank AG, is opgericht door Dr. Tamaz Georgadze, Frank Freund, en Michael Stephan.

de-gezichten-achter-raisin

Het bedrijf werd, zoals eerder al benoemd, opgericht in 2013. Dit was onder de naam SavingGlobal, voordat het later werd omgedoopt tot Raisin. Hun doel was om een platform te creëren waarmee mensen gemakkelijk toegang konden krijgen tot spaarrekeningen met hogere rentetarieven in verschillende landen. Je zou wel kunnen zeggen dat dit goed is gelukt.

Investeerders

De investeerders van Raisin spelen uiteraard een grote rol voor de bank. PayPal, Goldman Sachs en de Deutsche Bank vallen hier onder andere onder. Deze investeerders hebben kapitaal verstrekt aan Raisin om zijn activiteiten uit te breiden en zijn diensten verder te ontwikkelen.

Hoe werkt Raisin precies?

Met name in de afgelopen jaren is Raisin erg populair geworden. De reden daarvoor is terug te vinden in de ontzettend lage spaarrentes bij de ‘normale’ banken. Bij de grootste banken in ons land behaal je simpelweg weinig rendement op je spaargeld. Dat is bij Raisin anders.

Maar, hoe werkt het sparen van geld op dit platform nou precies? Wij zetten graag een stappenplan voor je op een rijtje, waarmee je veel geld over je spaargeld kunt gaan verdienen:

  • Stap 1: maak een account aan bij Raisin. Het aanmaken van een account kost enige moeite, aangezien Raisin een streng beleid hanteert. Men vraagt daarom om de nodige gegevens van je en verifieert je aanmelding tot in detail. Wil je meer informatie over het aanmeldproces? Op deze website hebben we een artikel geschreven waarin we stap voor stap uitleggen hoe het aanmeldproces van Raisin werkt.
  • Stap 2: voltooi je account bij Raisin. Nadat je aanmelding goedgekeurd is, moet je nog een paar aanvullende gegevens invullen. Dit is gelukkig de laatste stap voordat je echt kunt gaan sparen.
  • Stap 3: kies tussen een deposito- en spaarrekening. Bij Raisin kun je uit talloze rekeningen kiezen, maar eerst moet je een keuze maken tussen een deposito- en spaarrekening. Daar komen we verderop in deze Raisin review graag verder op terug.
  • Stap 4: maak geld over naar je account bij Raisin. Wil je over je spaargeld hoge rentes ontvangen? Dan is het uiteraard zaak dat je je spaargeld naar Raisin overmaakt. Dit werkt prima, veilig en gaat ook nog eens snel.
  • Stap 5: kies de gewenste bank uit. Bij stap 3 heb je al een keuze gemaakt tussen de deposito- en spaarrekening. Het is nu zaak om de gewenste bank uit te kiezen. Let hierbij goed op het vestigingsland, de kredietscore én uiteraard het rentepercentage.
  • Stap 6: check de voorwaarden. Elke aangesloten partnerbank hanteert haar eigen voorwaarden. Je zou daarom per bank even goed onderzoek moeten doen naar de voorwaarden. Is je geld bijvoorbeeld altijd vrij opneembaar? Of is dat niet het geval? Idealiter verdeel je je spaargeld over meerdere producten, landen en banken. Daarmee verklein je je risico’s des te meer.
  • Stap 7: laat je geld voor je werken. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is je geld laten staan. Over het geld dat je bij de verschillende banken hebt gestald, ontvang je namelijk rente. Je bent zodoende in staat om ‘slapend rijk’ te worden.

Welke banken zijn bij Raisin aangesloten?

Is de Raisin bank betrouwbaar? Ja, dat is zeker het geval. Dit kunnen wij stellen op basis van het feit dat Raisin met heel veel banken samenwerkt. Goede voorbeelden hiervan zijn de Renault Bank (Frankrijk) en de Klarna Bank (Zweden), maar daar stopt het niet!

Ook de Nordax Bank (Zweden), Banca Progetto (Italië), CKV Bank (België) en Orange Bank (Frankrijk) hebben samengewerkt met Raisin. Inbank (Estland) is ook nog een mooi voorbeeld. Dit is namelijk een bank net als onder andere Klarna die hoge spaarrentes bieden. Bij de banken in Nederland ligt dat percentage een stuk lager.

Ben je geïnteresseerd in andere bankopties? Bekijk dan ook mijn bunq review voor meer informatie over deze online banken.

raisin-partnerbanken

Op de website van Raisin vind je een overzicht van alle banken. Bij elke bank staan een paar zaken vermeld, zoals het vestigingsland en de kredietscore. Deze kredietscore wordt door een onafhankelijk bureau vastgesteld, waardoor je hier blind op kunt vertrouwen.

Hoe zit het bij Raisin met de belastingen?

Als je je geld bij een buitenlandse bank stalt, doe je dit waarschijnlijk met één doel: je wilt dat je geld meer waard wordt. Dat gaat absoluut lukken, dankzij de hoge rentepercentages van de buitenlandse banken.

raisin-belastingen

Als je bij een buitenlandse bank je geld stalt, krijg je echter ook te maken met het betalen van belastingen. Het gaat hierbij om de zogeheten bronbelasting. Deze bronbelasting wordt niet in alle landen geheven, dus let daar even goed op. Naar deze bronbelasting heb je gelukkig zelf geen omkijken. De buitenlandse bank houdt deze belasting automatisch in over de door jou gespaarde rente. Voordat je in de Raisin app een deposito of spaarrekening opent, zie je altijd of er bronbelasting geldt in het betreffende land.

Is Raisin veilig?

Wil je bij Raisin sparen? Dan wil je dit uiteraard dat je dit veilig doet. Gelukkig hoef je je bij Raisin geen zorgen over de veiligheid te maken. Dit is onder meer te danken aan de volgende pluspunten van Raisin:

  • Het gaat uitsluitend om Europese banken. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat deze banken onder het depositogarantiestelsel vallen. Bij elke bank kun je risicoloos €100.000 stallen. Mocht er onverhoopt iets met de bank gebeuren, ben je tot dit bedrag ‘verzekerd’.
  • Raisin heeft een goede naam opgebouwd. Door de jaren heen heeft Raisin een goede naam opgebouwd. Dit blijkt alleen al uit het ongekende bedrag dat inmiddels bij Raisin gestald staat.
  • Veel goede Raisin reviews. Online vind je erg veel Raisin reviews. Verstandige mensen die hun spaargeld willen laten werken, spreken veelal vol lof over deze firma. Dát geeft duidelijk aan dat deze firma te vertrouwen is.

Waarom is sparen bij Raisin betrouwbaar en veilig?

Wat goed is om te weten, is dat Raisin een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft. Het bedrijf biedt zijn website, klantenservice en documentatie in het Nederlands aan, waardoor klanten met maximale eenvoud en gemak in het buitenland kunnen sparen tegen een (veel) hogere rente dan bij hun eigen bank.

bafin-duitse-financieel-toezichthouder

Verder is Raisin Bank een kredietinstelling met volledige vergunning naar Duits recht en 100% dochteronderneming van Raisin. Raisin Bank is gevestigd in Duitsland en staat onder toezicht van de Duitse autoriteit voor financieel toezicht. Dit zorgt er natuurlijk voor dat het vertrouwen hoog ligt.

Als laatste zijn Raisin ervaringen zoals deze zeer belangrijk. Door te lezen dat mensen een goede samenwerking of hulp hebben gehad met de bank, zal het meteen een goede indruk maken bij potentiële klanten.

Depositogarantiestelsel

Mocht een deposito niet beschikbaar zijn, omdat een kredietinstelling de financiële verplichtingen niet kan nakomen, dan ontvangen de depositohouders een vergoeding van het depositogarantiestelsel. Bij deze dekking gaat het om een bedrag van maximaal € 100.000,- per kredietinstelling. Deze garantie geldt ongeacht de nationaliteit van de spaarder en wordt beheerst door de wetgeving van het desbetreffende land.

depositogarantiestelsel

Termijn

Maak je de keuze voor een depositorekening? Hou dan rekening met de termijn. Wanneer je je geld voor bijvoorbeeld 6 maanden of 1 jaar vast zet, kan je daar in de een hoop gevallen ook echt niet bij. Er zijn wel een aantal aanbieders waar je je geld wel vervroegd kan opnemen, maar de opgebouwde rente zal in dat geval dan vervallen. Ook hier geldt weer dat de termijn bij je doel moet passen.

Valuta

Op het moment van schrijven biedt Raisin alleen een euro rekening aan. Het is dus alleen mogelijk om met euro’s te sparen. Dit is misschien ook wel veiliger. Als je bijvoorbeeld met de valuta van een ander Europees land zou sparen, heb je de kans dat het minder waard wordt ten opzichte van de euro. In dat geval verlies je geld en dat is niet de bedoeling.

Wat gebeurt er als Raisin failliet gaat?

Bij het openen van een depositorekening via Raisin zie je meteen aan het begin van de looptijd hoeveel geld je aan het eind van de rit uitgekeerd krijgt. Bovendien vallen alle spaarrekeningen van Raisin onder een wettelijk garantiestelsel.

spaarrekening-raisin

Als een van de partnerbanken om welke reden dan ook failliet gaat, heb je nog een persoonlijke overeenkomst met de partnerbank, deze zal het spaargeld dan zelf terugstorten op jouw tegenrekening.

In het buitenland kun je als Nederlandse spaarder nog steeds rentes tot 3,65% per jaar ontvangen, zonder blootstelling aan valutarisico’s. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door dezelfde betrouwbare partnerbanken en de veiligheid van de bovengenoemde depositogarantie.

Samenwerkingen met gerenommeerde banken

Raisin werkt samen met een selectie van gerenommeerde banken over de hele wereld om diensten aan te bieden. Deze banken zijn zorgvuldig gekozen vanwege hun goede reputatie, financiële stabiliteit en natuurlijk betrouwbaarheid. Door samen te werken met deze banken kan Raisin hun klanten toegang bieden tot spaarrekeningen met aantrekkelijke rentetarieven en tegelijkertijd een hoog niveau van vertrouwen en veiligheid handhaven.

raisin-partnerbanken

Trackrecord en reputatie

Als een pionier op het gebied van fintech heeft Raisin innovatieve oplossingen geïntroduceerd om spaarders toegang te bieden tot aantrekkelijke rentetarieven in het buitenland. Het platform heeft de spaarmarkt omgegooid door het mogelijk te maken om eenvoudig en veilig internationaal te sparen. Klanten waarderen het en banken werken er graag aan mee.

Transparantie en klantenservice

Transparantie is een belangrijk aspect van de dienstverlening van Raisin. Het bedrijf streeft ernaar om hun klanten volledig op de hoogte te houden van alle relevante informatie met betrekking tot de spaarproducten en de bijbehorende voorwaarden.

raisin-app

In de Raisin app en de Online Banking omgeving kun je veel zaken zelf al regelen. Contact opnemen kan uiteraard ook. Zo hebben ze een nummer die je op werkdagen kan bellen en voor de minder dringende vragen, zou je prima kunnen mailen.

Raisin consumentenbond

De consumentenbond heeft middels een groot internetpanel onderzoek gedaan naar wat de klanten van hun bank vinden. In een eerste indruk naar Raisin geeft de consumentenbond aan dat het platform ‘Slimme en logische initiatieven’ bevat.

consumentenbond-logo

Op de website van de consumentenbond staat een heel artikel over de bank en het is zeker de moeite waard om even te bekijken. Al met al kun je wel concluderen dat Raisin goed scoort en dat is het belangrijkste.

Wat zijn de voordelen van Raisin?

Twijfel je tussen bijvoorbeeld Raisin en Bigbank? Zoals je in onze Bigbank review kunt lezen, zijn wij ook over de Bigbank te spreken. Waar wij mogelijk nog meer te spreken over zijn, is Raisin. Bij dit platform geniet je simpelweg van een paar belangrijke voordelen:

  • Je hebt uit ongekend veel banken en rentes de keuze. Doordat Raisin met meer dan 140 partnerbanken samenwerkt, heb je simpelweg heel veel keuze. Je bent hierdoor te allen tijde in staat om je zuurverdiende centjes op de gewenste manier te stallen.
  • Hoge rentepercentages. Bij Raisin ben je ook nog van hoge rentepercentages verzekerd. Het is lastig om hier vaste percentages aan te koppelen, aangezien deze rentepercentages aan veranderingen onderhevig zijn. Geloof ons in ieder geval maar dat je bij Raisin van opvallend hoge rentepercentages geniet.
  • Raisin is 100% veilig. Wij durven ook te stellen dat Raisin 100% veilig is. Waarom Raisin veilig is? Dat heeft met de 3 bovenstaande punten te maken.
  • Alle diensten zijn gratis. Het mooie is dat je bij Raisin geen kosten hoeft te betalen voor alle diensten. Het openen en beheren van rekeningen is bij deze aanbieder volledig gratis. Zit je met een probleem of vraag? Uiteraard is ook de klantenservice van Raisin volledig gratis voor je!

Wat zijn de nadelen van Raisin?

Is Raisin dan de perfecte aanbieder van deposito- en spaarrekeningen? Het komt in de buurt, maar je hebt bij Raisin ook met een paar aandachtspunten te maken:

  • Het aanmaken van een account duurt relatief lang. Je moet er rekening mee houden dat het aanmaken van een account relatief lang kan duren. Dit heeft niet zozeer te maken met het aanmeldproces, maar vooral met het verificatieproces. Hieruit is duidelijk op te merken dat Raisin het érg druk heeft.
  • Let goed op depositogarantie. Raisin geeft aan dat elke rekening tot €100.000 onder het depositogarantiestelsel valt. Dat klopt, maar je moet wel goed naar de voorwaarden kijken. Bij sommige buitenlandse banken geldt de depositogarantie namelijk in een andere munteenheid.

Wat onderscheidt Raisin van de rest?

Al jarenlang zijn er verschillende online aanbieders waar je terecht kunt voor een depositorekening, dus wat maakt zo Raisin uniek ten opzichte van alle andere platformen?

Raisin staat bekend als ‘Europa’s toonaangevende marktplaats voor sparen’, en dit betekent dat je via hun platform toegang hebt tot spaarproducten van diverse banken uit heel de EU. Dit biedt de mogelijkheid om op een hele simpele manier spaarrekeningen te openen bij verschillende buitenlandse banken via één centraal platform.

raisin-sparen-in-de-eu

Bij Raisin heb je de vrijheid om te kiezen hoe je jouw spaargeld wilt beheren. Je kunt ervoor kiezen om al je spaargeld op één buitenlandse spaarrekening te plaatsen, maar je hebt ook de mogelijkheid om je spaargeld te spreiden over verschillende banken. Op die manier kun je de opties van alle banken vergelijken en perfect bepalen wat het beste past bij jouw huidige en toekomstige spaarsituatie. Dit geeft je flexibiliteit en volledig controle over de manier waarop jij wilt sparen.

Waar moet je op letten bij het openen van een rekening?

Wellicht heb je het al eens eerder gedaan, maar mocht je nieuw zijn bij het concept van een spaarrekening openen in het buitenland, is het wel handig om van tevoren op de hoogte te zijn van een aantal zaken.

Bronbelasting

Raisin bronbelasting verwijst naar de belasting die wordt ingehouden op rente-inkomsten die je verdient op een spaarrekening via Raisin in het buitenland. Deze bronbelasting wordt vaak ingehouden door de overheid van het land waarin de bank is gevestigd voordat de rente aan jou als spaarder wordt uitbetaald.

bronbelasting

Erfbelasting

Bij het openen van een spaarrekening in het buitenland is het daarnaast ontzettend belangrijk om te begrijpen hoe erfbelasting in elkaar zit in het land waar de bank is gevestigd en hoe dit van invloed kan zijn op je erfgenamen. Meestal kun je als Nederlander deze belasting verminderen of er vrijstelling van krijgen.

Afhankelijk van de wetgeving en belastingregels in dat land, kan de spaarrekening onderworpen zijn aan erfbelasting als onderdeel van de nalatenschap van de overledene. Raisin zelf geeft aan dat de partnerbanken van Raisin géén erfbelasting inhouden op deposito- of spaarrekeningen.

Credit rating

De credit rating is nog iets om in je achterhoofd te houden. Dit geeft je een beter idee van de kredietwaardigheid van het land en kan helpen bij het beoordelen van het risico dat je neemt door geld te deponeren bij een bank in dat land.

Een lagere credit rating kan wijzen op een groter risico op wanbetaling of economische instabiliteit, wat uiteindelijk weer van invloed kan zijn op de veiligheid van je spaargeld. Een ervenrekening blijft 12 tot 18 maanden actief voordat het gesloten wordt.

Mocht jij als spaarrekeninghouder komen te overlijden, heeft Raisin rekening gehouden met drie scenario’s die wellicht kunnen uitspelen:

  1. Als een spaarrekening op één naam staat, zal de bank de rekening blokkeren bij het overlijden van de rekeninghouder. De erfgenamen moeten dan een verklaring van erfrecht overleggen om de blokkade op te heffen.
  1. Als de overledene machtigingen heeft afgegeven, geldt de blokkering van een spaarrekening na het overlijden van de rekeninghouder ook voor de gemachtigden. Deze gemachtigden hebben na het overlijden van de rekeninghouder geen toegang tot het tegoed. De blokkering kan in dit geval ook worden opgeheven door het overleggen van een overlijdensakte of een verklaring van erfrecht.
  1. Het laatste scenario heeft eigenlijk de makkelijkste gevolgen. Als de rekening namelijk op twee namen staat en een van rekeninghouders overlijdt, dan houdt de overlevende mederekeninghouder toegang tot het tegoed.

Wat zijn de Raisin reviews?

Bij onder meer Trustpilot zijn ongeveer 1000 reviews over Raisin achtergelaten. Van deze aanzienlijke hoeveelheid reviews is de gemiddelde score een 4,1. Dat is een opvallend hoge score, aangezien de maximale score een 5,0 is.

Zoals ook uit deze Raisin review blijkt, heeft deze aanbieder veel te bieden. Je hebt de keuze uit een interessante Raisin deposito, maar ook uit interessante Raisin spaarrekeningen. Deze keuzemogelijkheid valt in ieder geval bij de meeste klanten van Raisin erg goed.

raisin-ervaringen

Ook spreken veel klanten vol lof over het platform van Raisin. Het Raisin platform is makkelijk in gebruik, is snel en kent weinig tot geen storingen. Je kunt hierdoor altijd op de gewenste manier je spaargeld aan het werk zetten.

Is er ook iets bekend over de Raisin Consumentenbond beoordeling? Wij hebben hier onderzoek naar gedaan, maar de Consumentenbond velt hier niet echt een oordeel over. Wel informeert de Consumentenbond haar website bezoekers over deze bank. Dat is eigenlijk al veelzeggend.

Mijn persoonlijke ervaring met Raisin

Ik ben altijd op zoek geweest naar manieren om meer met mijn spaargeld te doen dan simpelweg te parkeren op de bank. Dat de rentes in Nederland niet echt om over naar huis te schrijven zijn, is je vast wel bekend. Dus toen ik hoorde over Raisin, een platform dat je toegang geeft tot spaarrekeningen met hogere rentes in heel Europa, werd ik direct enthousiast.

Daarom nam ik de sprong om een account te openen. Het hele proces van aanmelden tot het daadwerkelijk hebben van een rekening was verrassend simpel. Een videocall om je identiteit te bevestigen en wat basisvragen over je financiën en ik kon aan de slag.

spaarrekening-openen

Mijn eerste rekening opende ik bij een Belgische bank via Raisin. De belofte van een hogere rente dan wat ik gewend was, maakte het een no-brainer. Bovendien was het fijn dat Raisin de tussenpersoon speelde. Het voelde als een soort spaarrekening vergelijken. Waarbij je zo even verschillende opties kunt overwegen zonder direct vast te zitten aan één bank.

Wat me vooral opviel, was het gemak. Geen bergen papierwerk of ingewikkelde processen. Geld overmaken naar mijn Raisin rekening en zij regelden de rest. Toen ik later besloot over te stappen naar een andere bank met een nog aantrekkelijkere rente, was dat ook zo gepiept. Alles via Raisin onder één overzicht!

Veiligheid is natuurlijk ook belangrijk als je beslissingen neemt die met geld te maken hebben. Het idee dat je tot 100.000 euro gedekt bent door het Europese depositogarantiestelsel gaf me genoeg vertrouwen. Plus, de klantenservice van Raisin stond klaar om te helpen, mocht er iets misgaan met een bank. Zoals je kunt lezen ben ik erg positief over Raisin bank en kan ik het zeker aanraden ook te proberen.

Conclusie Raisin review: is deze bank betrouwbaar?

Ja, Raisin is absoluut een aanrader. De Raisin Bank is betrouwbaar, heeft veel te bieden en is voor onwijs veel mensen geschikt. Ook is gebleken dat de Raisin Bank erg veilig is. Je kunt hier met een gerust hart je zuurverdiende spaarcentjes stallen.

Ons advies:

  • Maak zo snel mogelijk een account aan bij Raisin
  • Vergelijk de verschillende deposito- en spaarrekeningen goed met elkaar
  • Let goed op de kredietscore van elke bank, evenals het aangeboden rentepercentage. Verdiep je ook even goed in de geldende voorwaarden
  • Spreid je geld over meerdere banken en idealiter ook over meerdere landen
  • Geniet van een aanzienlijk rendement. Je hoeft vervolgens alleen maar te genieten van het mooie rendement dat je met je spaargeld weet te behalen!

Plaats een reactie