bunq review en ervaringen 2024: Is bunq een aanrader?

Wil je iets nuttigs met je spaargeld doen? Wil je volledig online kunnen bankieren? Of ben je op zoek naar een goede, nieuwe creditcard? In al deze situaties kun je aankloppen bij bunq. Een relatief nieuwe bank die de bankenwereld behoorlijk opschudt. In deze bunq review vertellen wij je graag alles over deze online bank.

Is bunq betrouwbaar? Is sparen bij bunq interessant? Is bunq veilig in gebruik? Wat zijn de bunq tarieven qua online bankieren? En wat is de bunq rente? Dit zijn slechts enkele vragen die we in deze bunq review voor je beantwoorden. Neem de review op je gemakje door en bepaal of dit voor jou de beste bank is!

Inhoudsopgave

Over bunq

Voor de oprichting van bunq moeten we naar het jaar 2012. In dat jaar start de ondernemer Ali Niknam met deze nieuwe online bank. Dat hij hiermee begint, mag opvallend genoemd worden. Tot voorheen was Niknam namelijk als ondernemer in de IT-branche actief. Met bunq richtte hij zich plots op een voor hem nog onbekende wereld.

ali-niknam-bunq

In het jaar 2014 kreeg bunq de felbegeerde Nederlandse bankvergunning. Vanaf dat moment zijn alle bunq rekeningen beschermd tot een bedrag van €100.000. Mede door deze bankvergunning heeft bunq een indrukwekkende groei door kunnen maken.

In de afgelopen jaren heeft bunq tienduizenden nieuwe klanten mogen verwelkomen. De bank heeft blijkbaar veel te bieden en valt bij veel mensen in de smaak. Dit komt onder meer doordat bunq voortdurend aan het innoveren is. Het is hierdoor ook niet eerlijk om bunq met bijvoorbeeld Rabobank of ING te vergelijken. Dat zijn simpel gezegd hele andere soorten banken.

Goed om te weten: bunq is alléén een online bank. Dit houdt in dat bunq geen kantoren heeft. Het enige kantoor waarover bunq beschikt, is het hoofdkantoor in Amsterdam. Je vindt echter geen kantoren van deze bank in bijvoorbeeld een stad of dorp terug. Ook goed om te weten: om alles met betrekking tot je geldzaken te regelen, heb je alleen de bunq app nodig.

Wat is het doel van bunq?

Het doel van bunq is eenvoudig: het leven zo gemakkelijk mogelijk maken. Om dit doel te behalen, moest bunq naar eigen zeggen breken met de traditionele manier van bankieren. In plaats daarvan moest er een compleet nieuwe manier van bankieren ontwikkeld worden.

doel-van-bunq

Dat heeft bunq door de jaren heen dan ook gedaan. Men heeft haar eigen producten op de markt gelanceerd, een indrukwekkende groei doorgemaakt en inmiddels meer dan 1 miljard euro in beheer.

Binnen de bedrijfsvoering van bunq staan een paar waarden centraal:

 • Innovatie
 • Duurzaamheid
 • Privacy
 • Veiligheid

Op wie richt bunq zich?

Het mag duidelijk zijn: bunq is de bankenwereld flink aan het opschudden. Dit heeft met de nieuwe manier van bankieren te maken, maar ook met de unieke producten. Met deze producten richt bunq zich op twee doelgroepen:

 • Particulieren. Voor particulieren is het uiterst interessant om bij bunq te bankieren, mede door de relatief hoge bunq rente. Het is door de relatief hoge bunq spaarrente interessant om je spaargeld bij deze bank te parkeren.
 • Zakelijk. Het is ook mogelijk om een bunq zakelijke rekening te openen. Als zakelijke klant heb je bij bunq keuze uit 4 pakketten, terwijl dit voor particulieren ook het geval is.

Waarvoor kun je bij bunq terecht?

Bij bunq kun je voor alles dat met geld te maken heeft terecht. Je kunt hiervoor uit 4 verschillende pakketten kiezen. Deze 4 pakketten lichten we graag uitgebreid in deze bunq review toe, aangezien dit bepalend is voor het succes van deze online bank:

 • Easy Green: €17,99 per maand.
 • Easy Money: €8,99 per maand.
 • Easy Bank: €2,99 per maand.
 • Easy Savings: €0,00 per maand.

Easy Savings

Wil je iets nuttigs met je spaargeld doen? Dan heeft het weinig zin om je spaargeld bij een reguliere bank te laten staan. Deze banken rekenen een zeer laag rentepercentage, waardoor je je geld als het ware ziet verdampen. Het is daarom interessant om voor het Easy Savings pakket van bunq te kiezen.

Wil je graag verschillende opties onderzoeken? Lees dan onze Raisin review voor een bredere kijk op de spaarmarkt.

bunq-easy-savings

Met dit pakket geniet je van een opvallend hoge rente: 2,01% rente op het moment van schrijven van deze bunq review. Daarbij geniet je ook nog van de nodige andere voordelen:

 • Je kunt de online spaarrekening al binnen 5 minuten openen. Dit doe je gemakkelijk met je smartphone, terwijl je hier ook helemaal niks voor hoeft te betalen.
 • Volledig veilig én bijzonder makkelijk. Voor deze bunq spaarrekening heb je niks meer dan de bunq app nodig. Je kunt je geld naar je spaarrekening overschrijven, waarna je dit inzichtelijk krijgt met de bunq app. Via de app zie je ook direct hoeveel rente je wel niet op je spaargeld ontvangt! Uiteraard is deze bunq spaarrekening 100% veilig.
 • Maandelijkse uitbetaling van de rente. Zet je je spaargeld op de spaarrekening van bunq? Dan geniet je van een maandelijkse uitbetaling van de rente. Kijk, dat is nog eens een goed voorbeeld van passief inkomen!
 • Volledig verzekerd tot €100.000. Zet je maximaal €100.000 op je bunq spaarrekening? Dan weet je zeker dat dit bedrag volledig verzekerd is. Mocht er onverhoopt iets met deze online bank gebeuren, hoef je je nergens zorgen over te maken.

Zit er bij bunq Easy Savings dan ergens een addertje onder het gras? Nee, allerminst. Doordat deze bank een andere manier van zakendoen aanhoudt, is men blijkbaar in staat om de kosten laag te houden. Dát zorgt ervoor dat bunq een aantrekkelijke rente kan geven.

Easy Bank

Eén van de populairste producten van bunq draagt de naam Easy Bank. Met dit product kun je makkelijk en veilig online bankieren. Je doet dit bovendien sneller dan ooit; de bunq app is hier uitermate goed geschikt voor.

bunq-easy-bank

Het openen van een rekening bij bunq is zo gepiept. Binnen 5 minuten heb je al de beschikking over je eigen bunq rekening. Hierna geniet je van de mogelijkheden van Instant Payments.

Bij bunq hoef je nooit te wachten op een betaling. Elke betaling die je verzendt of ontvangt, wordt direct verwerkt. Je hebt dus niet meer met een verwerkingstijd te maken, terwijl hier bij veel andere banken wel sprake van is.

Voor Easy Bank betaal je slechts €2,99 per maand. Een interessante prijs, aangezien je ook hierbij nog 2,01% rente op je spaargeld ontvangt. Helemaal geweldig, wat ons betreft!

Easy Money

Eén van de meest aantrekkelijke producten van bunq is zonder twijfel Easy Money. Als je voor dit product kiest, krijg je de beschikking over maar liefst 25 bankrekeningen. Op deze 25 bankrekeningen kun je gebruik maken van maar liefst 16 verschillende valuta’s. Volgens bunq is dit de ideale optie voor mensen die in heel Europa als een local willen bankieren!

bunq-easy-money

Het mooie is dat je perfect inzicht in je financiën kunt krijgen. Door de 25 sub rekeningen kun je elke transactie aan een bepaalde categorie koppelen. Je krijgt hiermee inzicht in je maandelijkse uitgaven. Overigens beschikt elke sub rekening over een eigen IBAN; dit maakt het des te makkelijker om je geld perfect te verdelen.

Kies je voor het Easy Money pakket van bunq? Dan ontvang je ook nog meerdere passen. Je ontvangt sowieso een gratis Maestro pas of Mastercard, maar je kunt ook nog online 25 Mastercard passen aanmaken. Met deze online passen kun je online betalingen verrichten.

Wil je ook nog sparen? Ook dat is mogelijk met het Easy Money pakket van bunq. Op het spaargeld ontvang je maar liefst 2,01%. Voor dit pakket betaal je dus slechts €8,99 per maand.

Easy Green

Bij bunq draait heel veel om innovatie. Bij de innovatie wordt echter duurzaamheid nooit uit het oog verloren. Dat blijkt duidelijk uit het Easy Green pakket van bunq.

bunq-easy-green

Dit pakket heeft het nodige te bieden:

 • Voor elke 100 euro die je uitgeeft, plant bunq een boom. Op deze manier probeert bunq om de wereldwijde ontbossing tegen te gaan.
 • Je krijgt een plasticvrije Metal Card. Aangezien plastic niet goed voor onze aardbol is, heeft bunq bewust voor een plasticvrije kaart gekozen.
 • Ontvang duurzame rente. Het is bij bunq Easy Green ook mogelijk om duurzame investering te doen. Over elke duurzame investering die je doet, ontvang je maar liefst 2,01% rente.

Voor dit duurzame pakket van bunq betaal je maandelijks €17,99. Het is hiermee fors duurder dan de andere pakketten, maar je krijgt wel iets unieks. Zeker als je begaan met onze aardbol bent, is het aan te raden om voor dit pakket te kiezen.

Hoe kun je een rekening bij bunq openen?

Eén van de grootste voordelen van bunq is dat dit een 100% online bank is. Dit betekent dat je alles met betrekking tot je geld bij bunq online kunt regelen. Dit begint al bij het openen van een bunq rekening.

rekening-openen-bij-bunq

Hiervoor hoef je alleen maar naar de website van bunq toe te gaan. Vervolgens is het zaak om je keuze te maken tussen de 4 bovenstaande pakketten. Goed om te weten: deze 4 pakketten kun je allemaal 30 dagen gratis uitproberen. Mocht je tussen meerdere pakketten twijfelen, biedt deze gratis proefperiode direct uitkomst.

Heb je het gewenste pakket gevonden? Dan hoef je slechts een paar gegevens in te vullen, waarna bunq de rekening al voor je opent. Over het algemeen geldt het volgende bij bunq: binnen 5 minuten open je een rekening. Kijk, dat past nog eens in de huidige, gehaaste maatschappij!

Wat zijn de voordelen van bunq?

In deze bunq review heb je vooralsnog veel feitelijke informatie kunnen vinden. Deze feitelijke informatie turnen we nu graag om naar de belangrijkste voordelen. Twijfel je bijvoorbeeld om bij bunq te bankieren? Als je naar onderstaande voordelen kijkt, is de kans heel groot dat je direct een rekening bij bunq wilt openen.

Voor iedereen geschikt

Wij zijn van mening dat bunq voor iedereen geschikt is. Dit komt ten eerste doordat bunq zich op zowel particulieren als op zakelijke klanten richt. Ongeacht wat je situatie is, kun je hierdoor al een rekening bij bunq openen.

Ten tweede is het ideaal dat je uit de 4 pakketten kunt kiezen. Ongeacht wat je wensen zijn, kun je dus voor een geschikte bankrekening kiezen.

Meerdere rekeningen

Heb je – om welke reden dan ook – meerdere rekeningen nodig? Dan ben je bij bunq zeker aan het juiste adres. Als je voor het Easy Money pakket kiest, krijg je immers de beschikking over maar liefst 25 bankrekeningen. Elke bankrekening heeft hierbij ook nog een eigen IBAN.

bunq-meerdere-passen

Ook goed om te weten: je kiest de IBAN zelf uit. bunq benadrukt hierbij dat je niet per sé voor een Nederlandse IBAN hoeft te kiezen.

Geweldige rente & investeringsmogelijkheden

Eén van de grootste voordelen van bunq is de rente. Op het moment van schrijven van deze bunq review bedraagt de rente 2,01%. Een groot verschil met de traditionele banken, waarbij je nog niet eens de helft aan rente ontvangt.

Wat ook uniek is, is dat je deze rente óók op je bankrekening ontvangt. Dit houdt in dat je je geld niet eens per sé naar een spaarrekening over hoeft te maken.

Bij bunq bepaal je bovendien volledig zelf wat je met dit geld doet. Wil je het geld ‘gewoon’ stil laten staan? Dat is mogelijk. Wil je het geld nuttig investeren? Ook dat is mogelijk bij bunq, waarbij je volledig zelf bepaalt hoe- en waarin je je geld investeert.

Betalen in vreemde valuta

Moet je wel eens in vreemde valuta betalen? Een groot nadeel van traditionele banken is dat je dan direct met extra kosten te maken krijgt. Daar is bij bunq gelukkig geen sprake van. Deze bank heeft het voor elkaar gekregen om betalingen in vreemde valuta’s zonder kosten uit te voeren. Ideaal!

Duurzame bank

In onze ogen is bunq ook één van de meest duurzame banken. Dit blijkt uit de manier van zakendoen, maar ook uit het Easy Green pakket. Met dit pakket heeft bunq in de afgelopen jaren al meer dan 1 miljoen nieuwe bomen geplant. Je kunt deze rekening het beste als volgt zien: met Easy Green compenseer je je eigen CO2 uitstoot.

bunq-duurzame-bank

Volledig veilig én betrouwbaar

Is bunq veilig? En is bunq betrouwbaar? Op beide vragen kunnen wij volmondig ‘ja’ antwoorden. Dit heeft meerdere onderliggende redenen:

 • bunq staat onder toezicht van de AFM
 • bunq staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank
 • Elke rekening is tot €100.000 beschermd

Ook de bunq ervaringen zijn veelal positief, waarover later meer in deze bunq review.

Innovatieve bank

Tot slot willen we benadrukken dat bunq een innovatieve bank is. Dit is één van de weinige banken die voortdurend bezig is met het bedenken, testen en uitbrengen van nieuwe functionaliteiten. Een groot verschil ten opzichte van de traditionele banken, aangezien die zich vooral met het heden bezig houden.

Wat zijn de nadelen van bunq?

Deze bunq review is vooralsnog heel positief. Logisch ook, aangezien deze online bank erg veel te bieden heeft. Ondanks alle voordelen is het ook zaak om met een paar nadelen rekening te houden.

Andere vorm van klantenservice

Bij bunq moet je met een andere vorm van klantenservice rekening houden:

 • Je kunt niet telefonisch contact met de klantenservice opnemen. Dit is alleen mogelijk als je een zakelijke klant bij bunq bent.
 • De klantenservice is niet fysiek bereikbaar. Dit houdt in dat je niet even bij een bunq kantoor langs kunt gaan, mocht je een vraag hebben.

Relatief hoge kosten

Bij bunq moet je ook met hoge kosten rekening houden:

 • De pakketten zijn bij bunq relatief prijzig. Het beste voorbeeld hiervan is Easy Green: bij weinig andere banken vind je een betaalrekening met een prijskaartje van €17,99 per maand.
 • Je kunt niet oneindig geld blijven pinnen. Of beter gezegd: dit is wel mogelijk, maar daar moet je dan wel extra kosten voor betalen.
 • Geld storten kost geld. Stort je maandelijks meer dan €500? Dan betaal je 0,5% aan extra kosten.

Onduidelijkheid over de financiering

Ali Nikman is één van de beste Nederlandse ondernemers. Hij heeft meerdere bedrijven opgericht en daar een waar succes van gemaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat hij een bijzonder rijk man is.

Juist daar bestaat echter enige twijfel over. Uit de jaarcijfers van bunq blijkt namelijk dat hij eigenlijk de enige (grote) aandeelhouder is. Ook is hieruit gebleken dat Nikman in de afgelopen jaren meerdere financiële gaten heeft moeten dichten.

Hoe lang blijft hij dit nog doen? En hoe lang kan hij nog op deze manier met bunq groeien? Dit zijn zaken waar met name sceptici het graag over hebben. Het is voor jou, als consument danwel zakelijke klant, in ieder geval ook goed om hier even over na te denken.

Wat zijn precies de bunq tarieven?

Het is in deze bunq review interessant om iets nader naar de bunq kosten te kijken. Zoals we hierboven al aangegeven hebben, moet je bij bunq met de nodige kosten rekening houden. Deze kosten zijn bovendien op verschillende manieren opgebouwd:

 • De kosten voor je rekening. Deze kosten hangen af van het pakket waar je voor kiest. Deze kosten lopen dus uiteen van €0,00 tot €17,99 per maand.
 • Creditcardbetalingen. Bij creditcardbetalingen krijg je met een opslag van 2,5% te maken. Dit geldt voor uitgaande betalingen en voor inkomende betalingen met creditcard.
 • Extra passen. Als je extra passen wilt hebben, moet je hier ook fors voor betalen. Je betaalt €9,99 per pas en vervolgens ook nog €3,49 per maand per pas extra.
 • Geldopname. Als je contant geld op wilt nemen, is dit de eerste 5 of 6 opnames gratis. Enigszins afhankelijk van het pakket. Daarna moet je echter forse kosten per opname betalen. Denk hierbij aan een bedrag van €2,99 per opname.

Wij raden je graag aan om even dit bestand te bekijken. In dit bestand vind je alle bunq kosten, keurig verspreid over de verschillende pakketten van deze online bank.

Wat zijn de bunq ervaringen?

In de afgelopen jaren heeft bunq een indrukwekkende groei doorgemaakt. Dit blijkt onder meer uit het aantal klanten, het geld dat bunq in beheer heeft én het aantal bunq reviews. Wij hebben, speciaal voor jou, even onderzoek gedaan naar de bunq ervaringen.

Bij bijvoorbeeld Trustpilot zijn bijna 5000 reviews over bunq achtergelaten. Van deze reviews is de gemiddelde score een 3,5. Dat valt ons zelf ietwat tegen, aangezien wij erg enthousiast zijn over deze online bank.

bunq-ervaringen

Als we naar de negatieve ervaringen kijken, heeft dit vooral met de rente te maken. Het rentesysteem van bunq functioneert niet optimaal. Een groot nadeel, aangezien bunq haar beloften over de 2,01% rente hierdoor niet na kan komen.

Ook vinden we opvallend veel positieve beoordelingen terug. Deze beoordelingen hebben betrekking op de producten van bunq, op de gehele structuur van deze bank, op het gemak en op de duurzaamheid. Ook de veiligheid en privacy zijn, volgens gebruikers van bunq, dik in orde.

Conclusie bunq review: is bunq een aanrader?

Ja, bunq is in veel gevallen zeker een aanrader. Wil je op een gemakkelijke, veilige en snelle manier online bankieren? Dan is het absoluut aan te raden om bij bunq een rekening te openen.

Wil je je geld op een passieve manier laten groeien? Ook dan is het aan te raden om een rekening bij bunq te openen. Bij deze online bank geniet je immers van een (veel) hogere rente dan bij de traditionele banken.

Wil je geld lenen of flexibel kunnen sparen? Dan ben je iets minder goed uit bij bunq. In een dergelijke situatie wijzen wij je bijvoorbeeld op de Bigbank. Dat is een kredietbank die net iets andere diensten te bieden heeft dan bunq.

Desalniettemin zijn wij onder aan de streep erg te spreken over bunq. Duurzaam, innovatief, volledig van deze tijd en aantrekkelijke rentes. Dat zijn toch wel de belangrijkste voordelen van bunq. Daarbovenop komt dat deze bank je ook nog 4 interessante pakketten aanbiedt. Je hebt hierdoor voldoende om uit te kiezen. Maak dus zo snel mogelijk je account bij bunq aan!

Veelgestelde vragen bunq

Is bunq betrouwbaar?

Ja, wij kunnen stellen dat bunq 100% betrouwbaar is. Deze online bank heeft inmiddels een goede naam opgebouwd en heeft veel tevreden klanten. Bovendien staat bunq onder toezicht van de verschillende instanties in ons land.

Is bunq veilig?

Veilig bankieren is bij bunq absoluut mogelijk. De bunq app – waar je gebruik van moet maken – is ongekend veilig te noemen. Men heeft voor veel zichtbare veiligheidsfeatures gekozen, maar ook nog eens voor veel niet-zichtbare veiligheidsfeatures. Je hoeft je hierdoor over je veiligheid geen zorgen te maken.

Plaats een reactie