Welke bank hebben wij gekozen bij Raisin? En waarom?

Ben je van plan om een nieuwe spaarrekening te openen, maar wil je graag wat meer spaarrente ontvangen dan dat je krijgt in Nederland? Dan kan het interessant zijn om eens te kijken bij banken in andere landen van Europa. In andere Europese landen om ons heen, liggen de rentes vaak hoger dan in Nederland en dat is interessant als je geld gaat sparen.

Het is dan handig om een te kijken naar spaarrekeningen in het buitenland. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Tegenwoordig kun je met een paar drukken op de knop je geld sparen bij buitenlandse banken.

Dat heeft vooral te maken met een bedrijf genaamd Raisin. Die het voor iedereen mogelijk maakt makkelijk te sparen in het buitenland. Daarnaast is het ook goed om te weten dat de rentes in andere landen van Europa vaak hoger liggen dan in Nederland.

Dat maakt het zeker de moeite waard om ook over de grens eens te kijken. In dit artikel vertellen we je er meer over. Lees daarom zeker verder.

Inhoudsopgave

Waarom zou je sparen bij Raisin?

Zoals je net al een beetje hebt kunnen lezen, krijg je over het algemeen minder spaarrente in Nederland dan in andere landen van Europa. Raisin heeft hier slim op ingespeeld door het voor iedereen gemakkelijk te maken om in het buitenland een spaarrekening te open.

Voordat je je spaargeld gaat parkeren bij Raisin, is het natuurlijk wel handig als je een beetje weet hoe het werkt. Raisin heeft namelijk samenwerkingen met banken in Europa.

raisin-samenwerkingen-banken-in-europa

Ook is het natuurlijk belangrijk om te weten of je geld wel veilig is bij een instantie als Raisin. Het is daarom goed om te weten dat Raisin onder toezicht staat van de Duitse financiële toezichthouder BaFin, maar ook de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze autoriteiten houden goed in de gaten of alles wat Raisin doet wel netjes gebeurt en legaal is.

Daarnaast is je geld ook nog eens beschermt binnen het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat als er iets misgaat met Raisin of de bank waar je spaart, jij tot een bedrag van 100.000 euro verzekerd bent en dus je geld terugkrijgt.

Overweeg je om je om aan te melden bij Raisin, maar wil je graag eerst meer informatie? Lees dan eerst deze Raisin review waarin ik uitleg of deze bank veilig en betrouwbaar is.

Hoe kies je de beste bank via Raisin?

Een goede bank kiezen via Raisin hoeft geen hoofdbreker te zijn. Met een paar slimme stappen kom je al een heel eind. Hieronder vertel ik je hoe wij dit aangepakt hebben. Hopelijk helpt het jou ook om een keuze te maken waar je blij van wordt.

Kredietscore

Ga je in een ander land je geld sparen? Dan is het belangrijk om te kijken naar hoe stabiel de economie in het betreffende land is. Hoe beter een land er voor staat, hoe groter de kans is dat jouw geld veilig blijft.

Rente op je spaargeld

Als je gaat sparen, wil je natuurlijk dat je spaargeld geld gaat opleveren. Ondanks dat je niet veel rente krijgt, wil je natuurlijk wel zien dat je geld groeit op de lange termijn. Daarom is het belangrijk om te kijken naar welke banken de aantrekkelijkste rente bieden, maar pas wel op dat de hoogte van de rente niet ten koste gaat van de veiligheid.

rente-op-je-spaargeld

Belastingregels zijn ook belangrijk

Naast de rente die je krijgt, is ook de belasting die je moet betalen van groot belang. Bij sommige banken krijg je namelijk te maken met andere belastingregels die in een ander land gelden. Soms kan dat gunstig uitpakken, maar soms ook niet dus het is altijd een goed idee om ook de belastingregels even te checken.

De mening van andere mensen

Tegenwoordig kun je over elke bedrijf wel reviews lezen. Zonder dat je het doorhebt, weegt een review geschreven door iemand anders zwaarder dan je denkt. We vinden het namelijk allemaal belangrijk wat andere mensen over iets te zeggen hebben. Ook betreft het kiezen van een bank bij Raisin, is het altijd een goed idee om even de reviews van betreffende bank te lezen. Die kun je in de meeste gevallen gewoon online vinden.

Toezicht door financiële autoriteiten

Als je gaat sparen wil je natuurlijk dat je geld veilig is. Een goede graadmeter is dan om te kijken of de bank waar je je geld wilt gaan stallen onder toezicht staat van financiële autoriteiten. Is dit het geval? Dan zijn de risico’s vaak lager dan wanneer je buiten het toezicht je geld gaat sparen.

autoriteit-financiele-markten

Kijk altijd of een bank onder toezicht staat van bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank of de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit biedt extra zekerheid omdat je weet dat de bank aan strenge regels moet voldoen.

Welke banken kun je kiezen via Raisin?

Zodra je een account hebt gemaakt bij Raisin, zie je al snel dat je heel veel keuze hebt in banken om je bij aan te sluiten. Vrijwel alle banken bij Raisin, hebben best goede scores en zijn eigenlijk allemaal wel redelijk veilig. Maar voordat je direct je geld bij een willekeurige bank gaat parkeren, is het altijd even handig om onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Wij hebben de top 3 voor je op rij gezet.

Klarna

Klarna is een Zweedse bank die onder het Zweedse depositogarantiestelsel valt, wat betekent dat je geld tot een bepaald bedrag veilig is. Je krijgt jaarlijks een aantrekkelijke rente op je spaargeld en je hoeft geen complexe papieren in te vullen voor de belasting. Echter, Klarna verdient veel met het concept “nu kopen, later betalen”, wat consumenten kan aanzetten tot meer uitgeven dan ze hebben. Dit past niet bij ons, omdat we niet willen bijdragen aan een systeem dat mogelijk onverantwoordelijke uitgaven bevordert. Daarom zoeken we naar een bank die een andere kijk heeft op sparen en uitgeven, eentje die past bij onze waarden en financiële principes.

klarna-bank-logo

Wil je meer weten over de Klarna Bank? Wij hebben op deze website een uitgebreid review artikel geschreven. Lees hier onze Klarna Bank review.

Nordax Bank

Nordax Bank is ook een Zweedse bank die bekend staat om zijn goede jaarlijkse rente. Dat is interessant voor ons omdat we ons spaargeld graag zien groeien. Nordax valt onder het Zweedse depositogarantiestelsel, wat inhoudt dat als de bank failliet gaat, spaarders hun geld terugkrijgen. Dit geld krijgen we dan in Zweedse kronen, wat betekent dat we het moeten omzetten naar euro’s. Dit brengt een valutarisico met zich mee, waarbij je door wisselkoersschommelingen soms minder terugkrijgt dan je had verwacht.

nordax-bank-logo

Ondanks dit risico hebben we na grondig lezen en vergelijken toch voor Nordax gekozen via het platform Raisin. We namen het valutarisico serieus, maar uiteindelijk vonden we de hogere rente het waard. We besloten ons spaargeld te spreiden en kozen voor een depositorekening met een looptijd van één jaar. Dit stelt ons in staat om flexibel te blijven en tegelijkertijd meer uit ons geld te halen. Zo maken we een weloverwogen keuze die past bij onze financiële strategie.

Mocht je meer willen weten over de Nordax Bank. Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar deze bank. Lees hier onze Nordax Bank review.

Orange Bank

Orange Bank maakt deel uit van Orange Group, een groot telecombedrijf. Dit betekent dat je spaargeld veilig is onder het Franse beschermingsplan voor spaargeld, wat een fijne zekerheid biedt. Ze bieden ook een aantrekkelijke jaarlijkse rente op je spaargeld. Als je ervoor kiest om te sparen bij hun Spaanse afdeling, moet je wel een formulier invullen om te voorkomen dat je extra belasting betaalt.

orange-bank-logo

Wil je graag meer informatie over de Orange Bank? Lees dan hier onze uitgebreide Orange Bank review.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een bank bij Raisin?

Voordat je direct een van de bovenstaande banken kiest om je geld te sparen, is het belangrijk om te weten waarop je moet letten als je een bank gaat kiezen waarbij je gaat sparen. Dat is natuurlijk nog veel belangrijker. Vooral als je in het buitenland je geld gaat sparen. Let daarom vooral op het volgende:

Kredietwaardigheid checken

Een land met een hoge kredietrating laat zien dat het sterk staat. Dit betekent dat ze geld kunnen lenen met minder risico. Zo’n rating komt van bedrijven die onderzoeken hoe goed een land zijn schulden kan betalen.

Klarna, Nordax Bank en Orange Bank zijn voorbeelden van banken in landen met zo’n sterke rating. Daarnaast vallen ze ook onder beschermingsregels van de Europese Unie die jouw geld veilig houden tot een bepaald bedrag.

Dit geeft een extra laag bescherming bovenop de goede financiële staat van het land zelf. Het kiezen van een bank in een dergelijk land geeft dus meer zekerheid over jouw spaargeld.

Wil je graag meer weten over hoe ons aanmeldproces is verlopen en wat onze ervaringen zijn? Lees dan hier het artikel met onze uitleg over hoe het aanmeldproces van precies Raisin werkt.

Wil je graag weten waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte partnerbank bij Raisin? Dat leggen we uit in ons artikel ‘Welke bank kiezen bij Raisin? Ons stappenplan!‘.

Plaats een reactie