Bigbank review 2024: is deze bank veilig en betrouwbaar?

Wil je graag meer weten over de kredietbank Bigbank? Dan ben je bij DeSlimmeInvesteerder.nl aan het juiste adres. In deze Bigbank review deel ik mijn persoonlijke ervaringen met dit bedrijf en bespreek ik de voor- en nadelen.

Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste kenmerken van Bigbank.

BedrijfBigbank
Land van herkomstEstland
GarantieregelingEstlandse depositogarantiestelsel (Tagatisfond)
Saldo gegarandeerd tot€ 100.000,-
Depositocontracten minimum inlegGeen
DepositorenteTot wel 3,20%
Flexibel Sparen minimum inleg€ 1.000,-
Flexibel Sparen rente1,75%
Flexibel Sparen kostenVolledig kosteloos

Inhoudsopgave

Wat is Bigbank?

Bigbank is een internationale kredietbank dat is gevestigd in Estland. De bank is in 1992 opgericht en is actief in een aantal Europese landen, zoals Spanje, Letland, Litouwen, Finland, Oostenrijk en Zweden. Sinds 2012 zijn ze actief in Nederland waar ze spaardeposito’s aanbieden met een vaste looptijd en sinds 2021 ook flexibele spaarrekeningen die vrij opneembaar zijn. Bigbank gebruikt de inleg op spaarrekeningen en deposito’s voor het verstrekken van leningen aan particulieren en bedrijven. Ze hebben dit traditionele bedrijfsmodel van banken in een nieuw jasje getrokken door slimme digitale systemen te ontwikkelen en hun diensten online aan te bieden. Daardoor kunnen ze de kosten laag houden en spaarders aantrekkelijke rentetarieven aanbieden.

Bigbank in cijfers

bigbank-cijfers

Als we kijken naar de cijfers dan zien we dat Bigbank de afgelopen jaren flink is gegroeid. De kredietbank heeft 123.000 actieve klanten en 464 werknemers. Het eigen vermogen bedraagt 193 miljoen euro. Daarnaast heeft Bigbank het afgelopen jaar goede resultaten behaald. De totaal beheerde activa is in 2022 met 25% gestegen. De totale depositoportefeuille bedroeg eind 2022 1.169 miljoen euro. Dat is een stijging van 30% ten opzichte van eind 2021 (898 miljoen euro). Er zat vooral een sterke groei in de portefeuille Flexibel Sparen.

Flexibel Sparen bij Bigbank

Bij Bigbank kun je geheel kosteloos flexibel sparen tegen een aantrekkelijke variabele rente. Momenteel ontvang je bij Bigbank een hogere variabele rente dan bij andere grootbanken. De meeste grootbanken hanteren momenteel namelijk een spaarrente van slechts 0,60%.

Een groot voordeel van Bigbank is dat je op elk gewenst moment je spaargeld kunt opnemen of aanvullen. Daarnaast is je spaargeld bij Bigbank gegarandeerd tot 100.000 euro (inclusief opgebouwde rente). Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over je spaargeld.

Voordelen Bigbank Flexibel Sparen

Hogere variabele rente in vergelijking met andere banken

Je kunt op ieder gewenst moment geld bijstorten en opnemen

Er worden geen kosten in rekening gebracht

Het is eenvoudig om een rekening te openen

Je saldo is gegarandeerd tot 100.000 euro

Nederlandse klantenservice

Aantrekkelijke rentetarieven

Bigbank kan depositocontracten en spaarrekeningen met aantrekkelijke rentetarieven aanbieden vanwege hun lage kosten. De bank heeft lage kosten omdat ze in Nederland alleen depositocontracten en spaarrekeningen online aanbieden en ze hebben in Nederland geen kantoorpanden. Als klanten vragen hebben dan kunnen ze contact opnemen met de Nederlandstalige klantenservice die te bereiken is via de telefoon of via de e-mail. Bigbank heeft afgelopen maanden de rente weer verhoogd. De rente is op het moment van schrijven 1,75%.

Verlengingsbonus
Ben je aan het einde gekomen van de looptijd van je depositocontract? Dan heb je de mogelijkheid om je contract te verlengen met een bonusrente van 10%. Als je hier geen interesse in hebt dan wordt het bedrag automatisch overgemaakt naar je geregistreerde tegenrekening.

De voorwaarden van Flexibel Sparen

Hieronder geef ik je een overzicht van de voorwaarden van Flexibel Sparen:

Flexibel SparenVoorwaarden
RenteMomenteel is er een variabele rente van 1,75%.
OpnemenJe kunt op ieder gewenst moment storten en opnemen.
TegenrekeningJe hebt een Nederlandse tegenrekening nodig.
InlegEr is geen minimum inleg en je kunt rente ontvangen over een bedrag van maximaal 100.000 euro.
KostenBigbank is geheel kostenloos.
PersoonlijkDe rekening staat op je eigen persoonlijke naam. Het is niet mogelijk om een spaarrekening op meerdere namen te zetten.
RentebetalingJaarlijke rentebetaling op 31 december.
UitbetalingBedragen worden uiterlijk na 3 werkdagen uitbetaald.

Wat doet Bigbank met het spaargeld?

Bigbank heeft een traditioneel bedrijfsmodel waarbij deposito’s worden gebruikt voor het verstrekken van kleine leningen aan consumenten. In tegenstelling tot andere banken die klantengeld beleggen in aandelen of andere investeringen, investeert Bigbank alleen in sterk gespreide en kleinschalige consumentenkredieten.

bigbank-vestiging-tartu-estland

Bigbank is actief in 9 Europese landen. In Nederland, Duitsland en Oostenrijk biedt de bank deposito’s aan. Het geld dat in deze landen wordt verzameld met spaardeposito’s wordt gebruikt om leningen te verstrekken in Estland, Letland, Litouwen, Zweden, Finland en Bulgarije.

Dit traditionele model heeft veel voordelen, maar het brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Als de vraag naar consumentenleningen afneemt, dan blijft de bank met spaargeld zitten waar ze geen geld mee kunnen verdienen.

Wat zijn de risico’s van sparen bij Bigbank?

Door de lage spaarrentes van Nederlandse banken kiezen steeds meer mensen ervoor om te sparen bij banken in het buitenland. Bigbank is een buitenlandse bank met een aantrekkelijke spaarrente. Maar wat zijn de risico’s van sparen bij een buitenlandse bank zoals Bigbank? Dat ga ik je hieronder uitleggen?

Geen valutarisico

Bigbank is een bank dat gevestigd is in Estland. Ze hebben geen kantoren in Nederland en geen Nederlandse bankvergunning, maar wel een Nederlandstalige website en klantenservice. Estland is onderdeel van de Europese Unie en de euro is de officiële munteenheid. Dit neemt belangrijke voordelen met zich mee. Je hebt een depositocontract in euro’s. Daardoor heb je geen last van valutarisico, zoals bijvoorbeeld wel het geval is als je een tegoed had bij een Britse bank in Britse ponden of een Zweedse bank in Zweedse kronen.

bigbank-valutarisico

Depositogarantiestelsel

Bigbank heeft geen kantoren in Nederland en heeft geen Nederlandse bankvergunning, maar wel een Nederlandstalige website en klantenservice. De bank biedt alleen deposito’s aan op de Nederlandse markt, die worden aangeboden vanuit de hoofdvestiging in Estland. Hierdoor staat Bigbank niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en vallen de spaardeposito’s van Bigbank ook niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

europese-unie

Bigbank valt onder het Estse depositogarantiestelsel (Tagatisfond) dat in lijn ligt met de richtlijnen van de Europese Unie (EU). Hierbij wordt het spaargeld volledig gecompenseerd tot een bedrag van 100.000 euro per klant. Mocht Bigbank ooit onverhoopt failliet gaan (wat onwaarschijnlijk is) dan kunnen klanten contact opnemen met de Centrale Bank van Estland om hun geld terug te krijgen. Bigbank staat onder het toezicht van de financiële autoriteit in Estland en is een van de grootste verstrekkers van consumptieve kredieten in de Baltische Staten.

Bronbelasting

In sommige landen moet je bronbelasting betalen over de rente die je ontvangt op je spaarrekening. Dit heeft een groot effect op het rendement dat je kunt behalen op je spaarrekening. In Polen moeten spaarders bijvoorbeeld 19 procent bronbelasting betalen over de rente, in België 30 procent en in Portugal 28 procent. Deze belasting kun je terugvragen, maar dat moeten spaarders zelf regelen. Bij Bigbank hoef je geen bronbelasting te betalen over de rente die je ontvangt op je spaarrekening. Je hoeft als Nederlandse klant dus alleen belasting te betalen in Nederland.

bigbank-belasting

Depositorekening openen bij Bigbank

Bij Bigbank kun je eenvoudig een depositorekening openen in 4 stappen:

  1. Registratieformulier invullen
  2. Identificeren als klant
  3. Depositocontract afsluiten
  4. Depositobedrag overmaken

Wat heb je nodig om een rekening te openen?

Wil je graag weten wat je nodig hebt om een rekening te openen bij Bigbank? Dat heb ik hieronder voor je in kaart gebracht.

Nederlandse tegenrekening

Bigbank biedt in Nederland alleen spaarproducten aan. Daarom heb je voor zowel het openen van een Flexibel Sparen rekening als een depositocontract een Nederlandse tegenrekening nodig. De Nederlandse rekening kan een persoonlijke rekening en een gemeenschappelijke rekening zijn die op je eigen naam staat.

Woonachtig in Nederland

Bigbank kan alleen Flexibel Sparen rekeningen of depositocontracten aanbieden aan klanten die op het moment van aanvragen woonachtig zijn in Nederland.

Mobiele telefoon

Bigbank maakt voor het beveiligen van accounts gebruik van tweestapsverificatie. Deze tweestapsverificatie codes worden per SMS verstuurd. Om deze code te ontvangen heb je dus een mobiele telefoon nodig.

Geldig identiteitsbewijs

Als je een rekening wilt openen bij Bigbank dan heb je een geldig identiteitsbewijs nodig dat minimaal 1 maand geldig is. De bank accepteert paspoorten, identiteitskaarten en Nederlandse rijbewijzen.

Zijn er kosten verbonden aan het openen van een rekening?

Bij Bigbank kun je gratis een rekening openen.

Bigbank rekent geen kosten voor:

  • Het registreren als klant
  • Het openen van een depositocontract of Flexibel Sparen rekening
  • Het uitbetalen van de jaarlijkse rente
  • Het uitbetalen van het depositobedrag aan het einde van de looptijd.

Wat is het minimum inlegbedrag?

Het minimum inlegbedrag om een depositocontract af te sluiten is 100.000 euro.

Bigbank heeft geen maximum inlegbedrag voor depositocontracten, maar bij een inlegbedrag hoger dan 100.000 euro kan de rente afwijken van de standen op de website.

Ben je geïnteresseerd in een depositocontract hoger dan 100.000 euro? Dan adviseer ik je om contact op te nemen met de klantenservice van Bigbank.

Contact opnemen met Bigbank

Hieronder heb ik de contactgegevens van Bigbank toegevoegd.

E-mailadres:klantenservice@bigbank.nl
Telefoonnummer:020 2626 962 ma. t/m vr. 08:00 – 17:00 op
Bigbank contacterenInternetbankieren is altijd beschikbaar
Adres:Riia 2
51004 Tartu
Estonia

Klachten over Bigbank

Heb je klachten over de dienstverlening van Bigbank, of loop je tegen problemen aan bij het registreren van een account? Dan kun je deze klachten eenvoudig kenbaar maken door contact op te nemen met de klantenservice.

Bigbank heeft geen kantoor in Nederland, maar ze hebben wel een Nederlandstalige klantenservice die je kunt bereiken door te bellen met het Nederlandse telefoonnummer.

Daarnaast kun je natuurlijk ook contact opnemen door een e-mail te versturen naar de klantenservice.

Bigbank ervaringen van klanten

Wil je een depositocontract of een Flexibel Sparen rekening afsluiten bij Bigbank? Dan is het misschien handig om kijken wat de ervaringen zijn van andere mensen. Ik heb een aantal Bigbank ervaringen voor je verzameld. Hopelijk kun je op deze manier makkelijker bepalen of Bigbank goed bij je past.

Kees heeft een Flexibel Sparen rekening afgesloten bij Bigbank en zegt hier het volgende over: “Ik ben een tevreden klant van Bigbank. Ik heb wel eerst getwijfeld, maar bij de Nederlandse banken krijg je tegenwoordig bijna geen rente meer op de spaarrekening. Dit betekent dat ik iedere dag geld aan het verliezen ben als ik het geld laat staan op mijn Nederlandse spaarrekening. Daarom heb ik ervoor gekozen om een Flexibel Sparen rekening af sluiten bij Bigbank. Bigbank heeft alles supernetjes geregeld. De website is eenvoudig om te gebruiken en de bank valt onder het Estse depositogarantiestelsel dat gedekt wordt door de Europese Unie.”

bigbank ervaringen

Een andere klant van Bigbank, Lisa, vertelt het volgende over zijn ervaring: “Ik ben zeer tevreden over Bigbank. Het is eenvoudig om een spaarrekening te openen en de identificatie is een stuk eenvoudiger dan bij andere banken. De klantenservice is goed bereikbaar tijdens werkdagen tussen 8:00 uur en 17:00 uur. Ik werd snel telefonisch geholpen toen ik een bedrag van mijn spaarrekening wilde gebruiken om een depositorekening te openen. Daarnaast heb ik een e-mail ontvangen waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe ik dat moest doen.”

Als laatste is Dirk ook erg tevreden over Bigbank. In zijn review vertelt hij: “Mijn ervaringen met Bigbank zijn uitstekend! Het was best wel even eng om voor het eerst een spaarrekening te openen bij een buitenlandse bank. Het proces van aanmelden tot het openen van een rekening ging erg soepel. De bank is helder in zijn communicatie en houdt zich netjes aan zijn afspraken. Let wel op: Bij Nederlandse banken kun je direct geld overmaken naar je spaarrekening, maar bij Bigbank moet je eerst een depositocontract aanmaken voordat je het geld kunt overmaken. Daarnaast heb ik contact gehad met de klantenservice en ze hebben me netjes te woord gestaan en verder geholpen. Dus, wil je graag meer rente ontvangen op je spaargeld? Dan weet je bij welke bank je moet zijn. Daar kunnen de Nederlandse banken nog een voorbeeld aan nemen.”

De voorwaarden van deposito’s

Het is goed om te weten wat de voorwaarden zijn voordat je een depositocontract afsluit bij Bigbank. Daarom heb ik hieronder heb ik de voorwaarden voor je in kaart gebracht.

DepositoVoorwaarden
InlegJe kunt sparen met een minimum inleg van 1.000 euro en een maximum van 100.000 euro per depositocontract.
RentebetalingJaarlijkse rentebetaling op de activeringsdatum.
KostenJe hoeft geen kosten te betalen bij Bigbank.
DepositogarantiestelselJe saldo is gegarandeerd tot 100.000 euro (Etse depositogarantiestelsel).
PersoonlijkDepositocontracten staan op je eigen persoonlijke naam. Het is niet mogelijk om depositocontracten op meerdere namen zetten.
TegenrekeningJe kunt alleen geld storten via een Nederlandse tegenrekening.

Conclusie: is deze bank veilig en betrouwbaar?

Estland is net zoals Nederland verplicht om te voldoen aan de Europese richtlijnen omtrent depositogarantiestelsels. Dit betekent dat je spaargeld tot een inleg van 100.000 euro beschermd is als Bigbank failliet zou gaan.

Het is dus net zo veilig om geld te sparen bij Bigbank als bij Nederlandse banken.

Daarnaast was Estland een van de weinige landen in Europa waar geen banken failliet zijn gegaan of zijn overgenomen door de overheid. Met een relatief lage staatsschuld behoort Bigbank tot een van de meest stabiele landen van Europa.

bigbank-conclusie

Bigbank maakt gebruik van een traditioneel bedrijfsmodel waarbij ze de inleg op spaarrekeningen en deposito’s gebruiken voor het verstekken van kleinschalige kredieten aan particulieren en bedrijven.

Deze kredieten verstrekken ze in een aantal Europese landen waarin ze actief zijn, zoals Estland, Spanje, Litouwen, Letland, Finland en Zweden.

Verder is Bigbank de afgelopen jaren op een gezonde manier is gegroeid op het gebied van het eigen vermogen, actieve klanten en medewerkers.

Uiteindelijk kan ik concluderen dat Bigbank zeker een betrouwbare bank is om geld te sparen.

Daarnaast biedt Bigbank hogere rentetarieven aan in vergelijking met Nederlandse banken. Sparen bij Bigbank levert onderaan de streep dus meer geld op.

Wil je graag meer informatie of direct een rekening openen? Bekijk dan nu de website van Bigbank.

Als je op zoek bent naar een betrouwbare en solide bank die je spaargeld beschermt en tegelijkertijd aantrekkelijke rentetarieven biedt, dan is Bigbank een uitstekende keuze. Bovendien heb ik onlangs diepgaande beoordelingen geschreven van twee andere prominente financiële diensten die je interessant zou kunnen vinden.

Mijn bunq review biedt een diepgaand inzicht in de voordelen en functies van deze online bank. Als je wilt weten hoe bunq zich verhoudt tot Bigbank en andere financiële diensten, raad ik je aan mijn bunq review te lezen.

Ook heb ik een uitgebreide Raisin review geschreven, een platform dat je helpt bij het vinden van de beste spaarrekeningen. Als je geïnteresseerd bent in vergelijkbare diensten en de verschillen tussen Bigbank, bunq en Raisin wilt begrijpen, raad ik je aan mijn Raisin review te lezen.

Plaats een reactie