Spaarrente buitenland: een optimaal rendement met je spaargeld

Wil je graag een optimaal rendement met je spaargeld behalen? Dan zou je je spaargeld zo snel mogelijk bij een Nederlandse bank vandaan moeten halen. De huidige rentepercentages bij buitenlandse banken liggen namelijk een stuk hoger.

Maar, welke spaarrente in het buitenland kun je verwachten? Hoe vind je de beste spaarrente in het buitenland? Wat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden? Op al deze vragen geef ik je in dit artikel een passend antwoord!

Inhoudsopgave

Waarom een spaarrekening in het buitenland openen?

 • Veel hoger rentepercentage. Het rentepercentage ligt bij een buitenlandse bank veel hoger. Dit kan ik het beste met een voorbeeld aanduiden. Toen ik dit artikel schreef, kreeg je bij Rabobank 1,7% rente op je spaargeld. Bij een buitenlandse bank lag dit rentepercentage op 4,0%. Dat is een verschil van maar liefst 2,3%! Op een bedrag van €100.000 scheelt dit maar liefst €2300 per jaar.
 • Zeer eenvoudig. Het is ook nog zeer eenvoudig om een buitenlandse spaarrekening te openen. Je hoeft alleen maar een account bij bijvoorbeeld Raisin of Bigbank te openen. Twijfel je hier enigszins over? Neem dan vooral mijn Raisin review en Bigbank review door. In deze reviews vertel ik je eerlijk alles over deze platformen.
 • Net zo veilig. Bij een buitenlandse spaarrekening hoef je niet over je veiligheid in te zitten. In nagenoeg alle gevallen geldt ‘gewoon’ het depositogarantiestelsel tot €100.000. Je spaartegoed is hierdoor tot een maximum van €100.000 per spaarrekening beschermd.

Hoe kun je een spaarrekening in het buitenland openen?

Het is dus absoluut aan te raden om in het buitenland je spaargeld onder te brengen. Dit levert je veel op en is dus ook nog eenvoudig. Dit is vooral te danken aan de platformen Raisin en Bigbank. Deze platformen hebben het zeer eenvoudig gemaakt om je spaargeld in het buitenland onder te brengen.

spaarrente-buitenlandse-banken

Graag wijs ik je op onderstaand stappenplan voor het openen van een rekening in het buitenland:

 1. Maak een account bij Raisin of Bigbank aan. Zelf zou ik eerder voor Raisin kiezen, aangezien je via dit platform ontzettend veel keuze hebt. Je kunt hier eenvoudig online een account bij aanmaken.
 2. Maak geld naar Raisin over. Nadat je je account aangemaakt en geverifieerd hebt, kun je eenvoudig geld naar je account overmaken.
 3. Maak dit geld naar een buitenlandse bank over. Via Raisin (of Bigbank) kun je nu eenvoudig dit geld naar een buitenlandse bank overmaken. Dit doe je volledig vanuit het platform zelf, waardoor alles bijzonder goed geregeld is.

Bij stap 3 bepaal je overigens alles zelf. Je bepaalt zelf bij welke buitenlandse bank je een spaarrekening wilt openen. Ook bepaal je wat voor soort rekening je wilt openen. Dit kan een normale spaarrekening of een deposito zijn. Hoe dan ook raad ik je aan om even goed naar de voorwaarden te kijken.

Heb je vervolgens nog meer geld over dat je bij wilt storten? Via Raisin (of Bigbank) is dit bijzonder eenvoudig. Het is zelfs mogelijk om automatisch sparen aan te zetten.

Welke buitenlandse banken zijn interessant?

Bijna alle buitenlandse banken zijn interessant om je geld bij onder te brengen. Dit heeft puur met de hoge rente en de veiligheid te maken. Maar, kies niet lukraak voor de eerste de beste buitenlandse bank. Doe altijd goed onderzoek naar bijvoorbeeld de kredietwaardigheid en het depositogarantiestelsel.

Onder meer de volgende buitenlandse banken zijn erg interessant:

Naam bankLand van herkomstKredietratingMinimale inlegRente
Freedom24CyprusB€1503,88%
Distingo BankFrankrijkAA€13,31%
CKV BankBelgiëAA€1.0003,30%
Alisa BankFinlandAA+€13,27%
Klarna BankZwedenAAA€13,25%
CollectorZwedenAAA€13,25%
InbankEstlandAA-€13,25%
TF BankZwedenAAA€12,90%
Renault BankFrankrijkAA€12,90%
bunq bankNederlandAAA€12,46%

Let op: deze percentages hebben betrekking op de spaarrekening. Bij een deposito spaarrekening gelden andere percentages. Bepaal eerst goed waar je voorkeur naar uit gaat.

Hoe vind je de meest geschikte buitenlandse bank?

Ben je overtuigd van de voordelen van een spaarrekening in het buitenland? Dan moet je op zoek naar de beste aanbieder gaan. Let hierbij sowieso op de volgende punten:

 • Depositogarantiestelsel. Valt de betreffende bank onder het depositogarantiestelsel? Zo ja, van welk land dan precies? Ga dit goed na, aangezien niet alle buitenlandse banken onder zo’n stelsel vallen. Mocht dit inderdaad het geval zijn bij een bank die je tegenkomt, kies je het beste voor een andere bank.
 • Rentepercentage. Uiteraard is het rentepercentage ook van belang. In mijn ogen is dit echter niet het belangrijkste. Heb je bijvoorbeeld een beter gevoel bij een buitenlandse bank met een lager rentepercentage? Luister dan naar je onderbuikgevoel. Geestelijke rust is minstens net zo belangrijk als een (hoog) rendement.
 • Minimale inleg. Je moet bij een spaarrekening in het buitenland ook goed naar de minimale inleg kijken. Hoeveel geld moet je minimaal inleggen op de spaarrekening? Of wil je een deposito openen? Kijk dan ook goed naar het minimale inlegbedrag.
 • Land van herkomst. Wat ik zelf ook belangrijk vind, is het land van herkomst. Zo hecht ik zelf veel waarde aan de Nederlandse inschrijving van de bunq Bank, zoals je ook in mijn bunq review kunt lezen. Maar, dit geldt voor jou mogelijk in mindere mate. Kijk in ieder geval goed naar het land van herkomst.
 • Kredietwaardigheid. Voordat je een spaarrente in het buitenland opent, moet je ook goed naar de kredietwaardigheid van de bank kijken. Deze kredietwaardigheid wordt altijd aangeduid met een letter of lettercombinatie. De lettercombinatie AA staat bijvoorbeeld voor een hoge kredietwaardigheid. Dát is precies wat je wilt.
 • Moment van uitbetaling. Kijk goed naar het moment van uitbetaling van de rente. Krijg je de rente elke maand uitgekeerd? Krijg je dit elke dag gedaan? Of krijg je het één keer per jaar uitgekeerd? Dit moet je vooral even op je voorkeuren afstemmen.

Al met al raad ik je aan om geen overhaaste beslissingen te nemen. Doe echt goed onderzoek naar de spaarrente in het buitenland en naar alle andere genoemde punten.

Wat je moet weten over spaarrente in het buitenland

De rente ligt bij buitenlandse banken dus hoger dan bij Nederlandse banken. Dit maakt het bijzonder interessant om je geld naar het buitenland te verhuizen. Goed om te weten: dit is in de afgelopen tijd door ontzettend veel Nederlanders gedaan. Je zou dus zeker niet de eerste of enige zijn.

hoge-spaarrente-buitenland

Voordat je je geld verhuist, moet je op alle bovenstaande punten letten. Dat wil ik je althans graag aanraden. Daarbij wijs ik je ook nog graag op onderstaande aandachtspunten.

Je hebt uit ontzettend veel banken de keuze

Waar vind je de hoogste spaarrente in Europa? Of waar vind je de hoogste spaarrente wereldwijd? Deze twee vragen zijn bijzonder interessant. Het is namelijk geen vast gegeven dat je je geld bij een Europese bank onder moet brengen. Je kunt ook prima voor een bank op een ander continent kiezen.

Kijk maar eens naar de volgende rentepercentages van wereldwijde banken:

Naam bankLand van herkomstRentepercentage
CapitecZuid-Afrika5,40%
Commercial Bank EthiopiaEthiopië5,00%
SantanderBrazilië4,55%
MCBPakistan4,55%
Bank of IndiaIndië4,00%

Bij deze banken kun je dus een nóg hoger rendement behalen. Maar, is dat wenselijk? Of neem je liever iets minder risico? Het is aannemelijk dat je bij een bank in Ethiopië meer risico loopt dan bij een bank in Duitsland. Op dit gebied moet je voor jezelf echter de juiste afweging maken.

Deposito sparen kan ook interessant zijn

Wil je graag van de hoge spaarrente in het buitenland profiteren? Kijk dan goed naar de bovengenoemde punten én naar het gewenste gebruik van je geld. Wil je bijvoorbeeld op korte termijn weer over het geld kunnen beschikken? Dan is een normale buitenlandse spaarrekening interessant. Wil je het geld voor langere termijn stallen? Dan is deposito sparen in het buitenland interessant.

Bij deposito sparen zet je je geld voor een bepaalde looptijd weg. Je kunt bijvoorbeeld bij onderstaande banken je geld voor 1 jaar vastzetten:

Naam bankLand van herkomstRentepercentage
ACBVietnam9,50%
HSBC Armenië9,00%
HSBC VietnamVietnam7,74%
Egypte Nationale BankEgypte7,00%
GarantiTurkije6,60%

Dit zijn stuk voor stuk aantrekkelijke rentepercentages. Besef wel goed dat je in deze landen mogelijk bepaalde risico’s loopt. Besef ook goed dat je je geld voor 1 jaar vast moet zetten. Tijdens deze periode kan er van alles gebeuren, dus houd daar op voorhand al rekening mee.

Je loopt risico

Ga je een spaarrekening in het buitenland openen? Dan moet je beseffen dat je altijd risico loopt. Wél is het mogelijk om veel invloed op het risico uit te oefenen.

Kies je voor een Europese bank die onder het depositogarantiestelsel valt? Dan loop je tot een bedrag van €100.000 eigenlijk geen risico. Mocht de bank vallen, krijg je gewoon je geld terug. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat dit behoorlijk lang kan duren.

risico

Kies je voor één van de banken uit de tabel hierboven? Dan loop je meer risico. In deze landen kan er van alles gebeuren, terwijl je ook nog met een valutarisico te maken hebt. De rente krijg je bij deze banken niet in euro’s uitgekeerd, maar in de plaatselijke valuta. Zakt de koers van die valuta opeens onderuit? Of stijgt de koers van die valuta juist extreem? Dit is allemaal van invloed op je rendement in euro’s.

Besef in ieder geval dat je altijd risico’s loopt. Hoe interessant de spaarrente in het buitenland ook is, moet je de risico’s centraal zetten. Je wilt je zuurverdiende centjes absoluut niet kwijtraken.

De spaarrentes veranderen

Hoe komt het dat de hoogste spaarrente in Europa anders is dan de hoogste spaarrente wereldwijd? Dat heeft onder andere te maken met het beleid in Europa en de andere continenten. Kiest de Europese Centrale Bank ervoor om de rentes te verhogen? Dan uit zich dit in een hogere spaarrente bij Europese banken. Maar, andere centrale banken op andere continenten kunnen dit ook beslissen. Ook nemen juist een andere beslissing.

spaarrentes

Ook spelen externe factoren een belangrijke rol. Zakt de economie in Europa opeens in? Dan is dit ook van invloed op de spaarrente bij Europese banken. Zakt de economie wereldwijd of in een specifiek continent in? Dan is dit van invloed op andere banken. De rente wereldwijd verandert al met al door talloze factoren.

Ben je benieuwd naar hoe de spaarrente zich de komende tijd zal ontwikkelen? Dan kan het handig zijn om mijn recente artikel over de spaarrente verwachting voor 2024 te lezen. In dit artikel heb ik verschillende factoren onderzocht die van invloed kunnen zijn op de spaarrente, zowel nationaal als internationaal. Het kan je helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing over waar je je spaargeld wilt plaatsen.

Meerdere landen zijn bijzonder interessant

In dit artikel heb ik al veel feitelijke informatie met je gedeeld. Graag wil ik ook nog wat persoonlijke ervaringen met je delen. De afgelopen tijd heb ik namelijk veel onderzoek gedaan naar de spaarrentes bij buitenlandse banken. Daarbij heb ik opgemerkt dat meerdere landen erg interessant zijn.

Dit geldt, in mijn ogen, met name voor de landen in Midden- en West Europa. De spaarrente in Luxemburg, de spaarrente in Frankrijk en de spaarrente in Zweden is stuk voor stuk interessant te noemen.

europa

Spreekt de spaarrente Zwitserland je aan? Houd dan rekening met een mogelijk valutarisico. In Zwitserland betaalt men immers met een andere valuta. Of spreekt de spaarrente Turkije je aan? Verdiep je dan even goed in de verschillende problemen die in dit land spreken.

Met andere woorden: je moet heel goed onderzoek doen naar de betreffende buitenlandse bank. Doe ook goed onderzoek naar het land waarin de bank gevestigd is.

Je kunt ook voor een Nederlandse bank kiezen

De spaarrentes in het buitenland zijn uiterst interessant. Je kunt voor elke €100.000 tot maar liefst €4.000 per jaar aan rente ontvangen. Tegelijkertijd brengt dit altijd wel bepaalde risico’s met zich mee. Maak voor jezelf de juiste afweging op dit gebied.

nederlandse-vlag

Blijkt uit je afweging dat je vooral zo min mogelijk risico wilt lopen? Kijk dan eens naar de bunq bank. In ons land is dat – op dit moment – de bank met de hoogste spaarrente: maar liefst 2,46% op een normale spaarrekening. Zet je je geld langer vast? Dan profiteer je van een nog hogere rente.

Je kunt dus ook prima voor een Nederlandse bank kiezen. Het rendement op je spaargeld is lager, maar je loopt ook een stuk minder risico. Bovendien weet je precies wat zich in eigen land allemaal afspeelt. Dat is bij talloze van bovenstaande landen een compleet ander verhaal.

Spaarrente buitenland: gebruik het in je voordeel

Tot slot wil ik je het volgende meegeven: gebruik de hoge spaarrente in het buitenland in je voordeel. Ongeacht of je voor de hoge spaarrente in Dubai kiest of voor de hoge spaarrente in de USA kiest, kun je je geld moeiteloos meer waard worden.

Houd wel altijd rekening met de risico’s. Verdiep je goed in de bank, in de kredietwaardigheid, in de dekking, in het land van herkomst en in andere risico’s. Maak daarnaast zo snel mogelijk een account bij Raisin en/of Bigbank aan. Deze platformen maken het ontzettend eenvoudig voor je om van de hoge spaarrente in het buitenland te profiteren!

Plaats een reactie