Bondora review 2024: ervaringen van andere investeerders

Investeren is voor een particulier tegenwoordig op veel manieren mogelijk. Je kunt in aandelen, vastgoed, crypto en tal van andere financiële producten investeren. Wil jij echter met je investering een nuttige bijdrage aan de maatschappij doen? Dan kun je hiervoor terecht bij Bondora. Bij dit platform kun je als particuliere investeerder rechtstreeks investeren in leningen van particulieren.

Als particulier zijnde kun je bij Bondora geld lenen. Je dient hiervoor een lening aanvraag in, waarna particuliere investeerders zich hiervoor in kunnen schrijven. In ruil krijgen de investeerders hiervoor een bepaalde rente, oplopend tot wel 4%. Dat lijkt een ideale investeringsmogelijkheden te zijn voor veel investeerders, niet waar? In deze Bondora review vertellen wij je graag alles over Bondora.

We zoomen hierbij onder meer in op de werking van dit peer-to-peer platform. Ook kijken we naar de voordelen, de nadelen en de Bondora ervaringen van andere investeerders. Als je je zuurverdiende centjes gaat investeren, wil je dit uiteraard op de juiste manier doen. Daarom raden wij je aan om vooral deze Bondora review goed door te nemen!

Inhoudsopgave

Over Bondora

Voor het bedrijf Bondora moeten we naar het land Estland. In dit land zag dit bedrijf al in 2007 het levenslicht. Sinds dat moment doet het platform ook al dienst als peer-to-peer platform.

Dit houdt in dat particuliere beleggers investeren in leningen van particulieren. Eigenlijk helpen particulieren elkaar hierbij, waarbij er vanzelf een win-win situatie ontstaat.

over-bondora

Door de jaren heen heeft Bondora een geweldige groei doorgemaakt. Zo valt online te lezen dat bijna 1.5 miljoen mensen meer dan €826 miljoen via Bondora geleend hebben. Ook valt te lezen dat investeerders via Bondora al meer dan €181 miljoen aan rente verdiend hebben.

Dit zijn indrukwekkende cijfers, niet waar? Hieruit blijkt in ieder geval dat Bondora met Saldodipje te vergelijken is. Ook via dat platform is inmiddels voor duizelingwekkende bedragen geïnvesteerd.

Europees platform

In eerste instantie richtte Bondora zich alleen op het eigen land. Dat is door de jaren heen echter aanzienlijk veranderd. Bondora is immers nu in ons land actief.

bondora-europees-platform

Daar blijft het echter niet bij. Bondora is momenteel namelijk door heel Europa actief. Het is zelfs zo dat de website van Bondora in meer dan 25 talen beschikbaar is. Dat geeft duidelijk aan dat de focus van Bondora op heel Europa ligt.

Goed om te weten: de meeste investeerders die bij Bondora actief zijn, komen uit Engeland en Duitsland. De leningen die aangevraagd worden door particulieren, worden veelal aangevraagd door Spaanse, Estse en Finse particulieren.

Op wie richt Bondora zich?

De bedrijfsvoering van Bondora is vrij uniek te noemen. De focus ligt bij dit platform namelijk op zowel geldnemers als op geldverstrekkers:

 • Geldnemers. Ben je op zoek naar een lening tot €7.000? Dan kun je hiervoor online aankloppen bij Bondora. Je geeft zelf aan welk bedrag je nodig hebt en in welke termijn je het bedrag terug wilt betalen. Daarbij geeft Bondora direct aan met welke kosten je rekening moet houden.
 • Geldverstrekkers. Wil je met je spaarcentjes iets nuttigs doen? Dan is het ook mogelijk om je bij Bondora aan te melden. Als investeerder is het namelijk mogelijk om geld in te leggen voor de leningen van particulieren op Bondora. Als particulier investeer je zodoende in andere particulieren.

Eigenlijk is Bondora niks meer dan een tussenluik. Het brengt vraag en aanbod bij elkaar, faciliteert investeringen en zorgt ervoor dat iedereen er beter van wordt. De geldnemer krijgt snel de beschikking over het benodigde bedrag. De geldverstrekker krijgt zijn inleg inclusief rente terugbetaald. Wat wil je nog meer?

Hoe kun je geld lenen bij Bondora?

Is je auto kapot gegaan en moet je een nieuwe auto kopen? Wil je een verbouwing snel en makkelijk financieren? Of is er een andere reden waarom je behoefte hebt aan een snelle geldlening? In al deze situaties kun je terecht bij Bondora. Je leent namelijk binnen een paar stappen makkelijk geld bij Bondora:

 • Stap 1: ga naar de website van Bondora en vul het gewenste leenbedrag in. Vul daarna ook de looptijd van de lening in. Deze looptijd moet tussen de 3 en 60 maanden liggen.
 • Stap 2: vraag het lening aanbod aan. Op basis van het te lenen bedrag en de looptijd kun je direct een lening aanbod aanvragen. Volgens Bondora ontvang je dit aanbod binnen 1 minuut, waarbij duidelijk benoemd wordt wat de bijbehorende kosten zijn.
 • Stap 3: ga akkoord met de lening. Spreekt het lening aanbod van Bondora je aan? Dan kun je makkelijk en snel je akkoord geven op dit aanbod.
 • Stap 4: ontvang het geld op je bankrekening. Bondora maakt vervolgens nog dezelfde dag het geld over naar je bankrekening. Je kunt hierdoor direct de verbouwing of nieuwe auto betalen.
 • Stap 5: betaal de lening terug. Nadien is het uiteraard wel zaak om de lening terug te betalen. Hiervoor moet je je houden aan de voorwaarden die in het contract vermeld staan. Neem daarom bij stap 3 heel goed het contract door!

Goed om te weten: je kunt bij Bondora een maximaal bedrag van €7.000 lenen. Het minimale bedrag is vastgesteld op €1.000. Verder is het goed om te weten dat je flexibel af kunt lossen. Heb je plots een financiële meevaller? Dan kun je die meevaller gebruiken om de lening sneller terug te betalen.

Hoe kun je geld investeren bij Bondora?

Heb je de wens om iets nuttigs met je geld te doen? Door je geld via Bondora te investeren, help je andere particulieren. Een nobel streven dus, waarmee je ook nog een prachtig rendement kunt behalen.

Met Go & Grow Unlimited van Bondora kun je een jaarlijks rendement van 4% per jaar behalen. Dit doe je door geld aan andere particulieren uit te lenen via dit platform.

bondora-investeren

Hierbij geniet je van veel gemak. Je bepaalt namelijk zelf met welk bedrag je in welke lening investeert. Ook is het mogelijk om je geld op elk moment op te nemen. Dankzij veel geautomatiseerde functies heb je bovendien weinig omkijken naar het investeren van je geld bij Bondora.

Met deze investeringsdienst richt Bondora zich op alle soorten investeerders. Heb je nog weinig tot geen ervaring met investeren? Geen probleem. Het platform van Bondora werkt super eenvoudig. Bovendien is het investeren zelf erg simpel. Je investeert in een lening, je ontvangt je inleg plus rente terug en je kunt wederom in een lening investeren. Uiteraard is het ook mogelijk om in meerdere leningen tegelijkertijd te investeren.

Is Bondora betrouwbaar en veilig?

Ja, Bondora is 100% betrouwbaar en veilig. Dit heeft wat ons betreft meerdere redenen:

 • Al het geld wordt op een aparte klantenrekening bewaard. Het geld dat via Bondora geïnvesteerd wordt, komt altijd op een aparte klantenrekening terecht. Mocht er onverhoopt iets met Bondora gebeuren, ben je hierdoor niet je geld kwijt. Je geld is hierdoor altijd veilig gesteld!
 • Duidelijke processen. Bondora heeft ook voor duidelijke processen gezorgd. Als een particulier de lening niet terug kan betalen, valt Bondora op een 3-stappen proces terug. Met dit proces is men in de meeste gevallen alsnog in staat om het geld te kunnen incasseren.
 • Staat onder toezicht. Zoals we eerder in deze Bondora review al aangegeven hebben, is dit een van origine Est platform. Het platform staat onder prima toezicht van verschillende autoriteiten in Estland. Het platform wordt door deze autoriteiten ook gereguleerd, waardoor we 100% zeker kunnen stellen dat je betrouwbaar bij Bondora kunt handelen.

Wat zijn de voordelen van Bondora?

Overweeg je om een account bij Bondora aan te maken? Dat begrijpen wij maar al te goed. Dit platform oogt interessant, staat goed aangeschreven en is voor veel particulieren geschikt. Dit uit zich ook in meerdere voordelen. Graag informeren wij je over deze voordelen, waarbij wij wel onderscheid maken tussen beide doelgroepen.

Bondora voordelen voor geldnemers:

 • Makkelijk en snel online een lening aanvragen. Het is bij Bondora mogelijk om makkelijk en snel een online lening aan te vragen. Je hoeft hier niet eindeloos veel stappen voor te doorlopen, waardoor je vanaf het allereerste moment van veel gemak geniet.
 • Het geld staat snel op je rekening. Leningen die goedgekeurd zijn, worden nog dezelfde dag door Bondora uitbetaald. Ook als je met spoed een lening nodig hebt, is Bondora dus uiterst geschikt. Deze snelheid is in ieder geval iets waar dit platform zich mee weet te onderscheiden.
 • Je stelt de lening zelf samen. Als je een lening aan wilt vragen, wil je uiteraard zelf het bedrag kunnen bepalen. Dat is bij Bondora mogelijk, net zoals dat je de looptijd zelf kunt bepalen. Je stelt al met al volledig zelf de lening samen.
 • Geen zekerheidstelling. Het is ook uniek dat je bij Bondora als particulier kunt lenen zonder zekerheidstelling. Dit is bij de traditionele geldverstrekkers een totaal ander verhaal!
 • Veilig, betrouwbaar en gereguleerd. Wil je online een lening aanvragen? Dan wil je uiteraard dat je dit 100% veilig en betrouwbaar kunt doen. Zoals hierboven al besproken, hoef je je hier geen zorgen over te maken bij Bondora.
 • Duidelijke contracten & voorwaarden. Ga je bij Bondora een lening aan? Dan ben je daarvoor al duidelijk op de hoogte gebracht van alle voorwaarden. De contracten en voorwaarden die door Bondora gehanteerd worden, zijn stuk voor stuk duidelijk te noemen. Je weet hierdoor precies waar je aan toe bent.

Bondora voordelen voor geldverstrekkers:

 • Zonder al te veel risico investeren. Bij Bondora is het mogelijk om zonder al te veel risico te investeren. Wil je iets nuttigs met je geld doen, maar zie je het niet zitten om hiervoor veel risico te lopen? Dan zit je als geldverstrekker goed bij Bondora. Dit platform hanteert duidelijke voorwaarden, processen en richtlijnen, waardoor de meeste risico’s weggenomen zijn.
 • Je bepaalt zelf waarin je belegt. Als je in particuliere leningen wilt beleggen, kun je hier perfect voor bij Bondora terecht. Dit komt onder meer doordat je volledig zelf bepaalt waarin je belegt. Je hebt hierbij met slechts één voorwaarde te maken: bij het opnemen van geld moet je een standaardbedrag van €1 betalen.
 • Je geniet van veel gemak. Als particuliere belegger geniet je bij Bondora van veel gemak. Dit komt onder meer doordat Bondora het betalen van belastingen zo makkelijk mogelijk voor je maakt. Ook geniet je van geautomatiseerde functies binnen dit peer-to-peer-platform.
 • Voldoende mogelijkheden om te investeren. Zeker in de afgelopen jaren is Bondora een behoorlijk populair peer-to-peer platform geworden. Dit uit zich onder meer in de vele leningen die door particulieren aangevraagd worden. Voor jou, als particuliere belegger, betekent dit dat je voldoende mogelijkheden hebt om te investeren.

Wat zijn de nadelen van Bondora?

Zoals uit deze Bondora review duidelijk blijkt, heeft dit platform veel te bieden. Dit heeft het platform aan zowel geldnemers als geldverstrekkers te bieden. Het is echter ook van belang om rekening te houden met nadelen. Ook deze nadelen hebben we weer verdeeld over beide doelgroepen.

Bondora nadelen voor geldnemers:

 • Geld lenen kost geld. Het is goed om te beseffen dat geld lenen via Bondora geld kost. Dit komt puur doordat je met meerdere kosten te maken krijgt, evenals het feit dat je de rente terug moet betalen.
 • Beperkt te lenen bedrag. Ben je op zoek naar een lening voor een behoorlijk geldbedrag? Dan hoef je niet bij Bondora aan te kloppen. Dit platform hanteert namelijk een maximaal te lenen bedrag van €7.000. Door dit bedrag is Bondora alleen geschikt voor de kleinere leningen.
 • Geen Nederlands toezicht. Het platform Bondora komt van origine uit Estland en staat daar nog steeds ingeschreven. Ondanks dat men nu in ons land actief is, is er geen sprake van toezicht vanuit de AFM. Dat is toch wel een belangrijk aandachtspunt. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, kun je dus geen beroep doen op de kennis van de AFM.

Bondora nadelen voor geldverstrekkers:

 • Relatief laag rendement. Bij Bondora moet je met een relatief laag rendement houden. Op de website valt te lezen dat het maximale rendement 4% per jaar is. Dat is op zich een mooi rendement, maar het kan niet tippen aan de mogelijke rendementen van andere financiële producten. Neemt niet weg dat dit relatief lage rendement hand in hand gaat met het minieme risico dat je via/bij Bondora loopt.
 • Geen Nederlands toezicht. Bij Bondora loop je uiteraard het risico dat een particulier een lening niet terugbetaald. Als daar sprake van is, is het spijtig dat er geen sprake van Nederlands toezicht is. De AFM kan je in zo’n situatie bijvoorbeeld niet de helpende hand bieden.
 • Alleen kleine bedragen uitlenen. Zit je op een zak geld van bijvoorbeeld €50.000? Dan kun je je afvragen of het handig is om bij Bondora te investeren. Het maximaal bedrag per lening is immers €7.000. Het is daarom alleen voor de kleinere bedragen een interessant platform.

Hoeveel risico loop je bij Bondora?

Ongeacht of je geld wilt lenen of uit wilt lenen, krijg je met een bepaalde vorm van risico te maken. Wij hebben opgemerkt dat dit bij Bondora relatief gezien meevalt.

Dit komt onder meer door de duidelijke afspraken. Ga je een lening aan? Dan moet je je aan specifieke voorwaarden houden. Juist door deze duidelijke afspraken gaat het terugbetalen van de leningen in de meeste gevallen volledig zonder schema.

bondora-risico

Dit is ook te danken aan de structuur van Bondora. Zoals eerder in deze Bondora review al aangegeven, komt al het geld op een aparte klantenrekening terecht. Je hoeft hierdoor dus niet voor je geld te vrezen, indien Bondora failliet gaat.

Maar, het is wel goed om naar het toezicht te kijken. Bondora staat in eigen land (Estland) onder toezicht, maar niet in ons land. Wij zien toch liever dat een instantie als de AFM meekijkt. Ook hadden wij graag gezien dat dit platform gereguleerd zou worden door De Nederlandsche Bank.

Wat zijn de Bondora kosten?

Ben je voornemens om een lening bij Bondora af te sluiten? Dan heb je met het te lenen bedrag, de looptijd en de kosten te maken. De eerste twee factoren bepaal je zelf, maar dit geldt niet voor de laatste factor. De kosten worden namelijk door Bondora bepaald.

Het is hierbij goed om het volgende te weten: de kostenopbouw is niet super transparant. Wij verwijzen je naar onderstaand voorbeeld. Dit is namelijk de manier waarop de rente bij Bondora berekend wordt:

Een lening van € 4.242 gedurende 5 jaar kost je € 91,55 per maand. Representatief 11,81% APR. Het totaal verschuldigde bedrag gedurende 5 jaar is € 5.535,42, dit is inclusief € 1.041,42 rente tegen 9% vast en € 210 kosten voor accountbeheer. Een contractvergoeding van € 42 zal onmiddellijk worden geïnd zodra de lening is uitbetaald. De totale kosten na 5 jaar bedragen € 1.293,43. Het totale kredietbedrag is € 4.242. Het tarief dat je krijgt aangeboden hangt af van je individuele omstandigheden. Lees de algemene voorwaarden van onze financiële dienst goed door en raadpleeg indien nodig een deskundige.

Daarbij benoemt Bondora ook nog het volgende: het jaarlijks kostenpercentage ligt tussen de 11,81% en 13,84%. Het is hiermee een vrij duur platform.

Verschil tussen de kosten en de opbrengsten

Heb je deze Bondora review volledig doorgenomen? Dan ben je op de hoogte van de volgende percentage:

 • Jaarlijks rentepercentage voor geldnemers: tussen de 11,81% en 13,84%.
 • Jaarlijks rendement voor geldverstrekkers: maximaal 4%.

Het verschil tussen deze beide percentages vinden wij opvallend groot. Het verschil is bovendien lastig te verklaren, aangezien de diensten van Bondora gratis lijken te zijn. Dat líjkt het geval te zijn, maar dat is het allerminst.

Bondora kan niet alles gratis faciliteren. Men heeft een bepaalde marge op elke lening nodig om überhaupt te kunnen overleven. Dat verklaart direct het gat tussen de 2 bovenstaande percentages.

Met name voor geldverstrekkers is dit een belangrijk aandachtspunt. Je kunt immers online precies berekenen wat de kosten zijn voor de geldnemer. Dat je hier maximaal 4% aan rendement mee scoort, schopt je dan mogelijk tegen het zere been. Dat kunnen wij ons in ieder geval goed voorstellen.

Wat zijn de Bondora ervaringen?

Overweeg je om bij Bondora te beleggen? Of overweeg je om een lening bij Bondora aan te vragen? In beide gevallen moet je even goed kijken naar de Bondora ervaringen:

 • Bondora geld lenen reviews: de Bondora lenen reviews van de geldnemers zijn overwegend positief. Zo valt in veel reviews te lezen dat je als particulier precies weet waar je aan toe bent.
 • Bondora geld uitlenen reviews: de meeste beleggers die via Bondora beleggen, zijn hier enthousiast over. Zij roemen de vele beleggingsmogelijkheden, evenals het gemak dat het platform biedt.
bondora-ervaringen

Onder aan de streep zijn de meeste reviews (erg) positief. Dit blijkt ook als je een kijkje neemt op Trustpilot. Op deze website zijn inmiddels meer dan 7600 reviews achtergelaten, waarvan de gemiddelde score een 4,1 is. Aangezien de schaal van 1,0 tot 5,0 loopt, is dit een hoge gemiddelde score voor Bondora.

Bondora review: onze eindconclusie

Het is tijd om deze Bondora review af te ronden. Dat doen we door ons eindoordeel over dit peer-to-platform te delen. Het zou je wellicht niks verbazen, maar wij zijn uiterst te spreken over dit platform.

bondora-nederland

Voor en door particulieren. Dat spreekt ons het meeste aan bij dit platform. Als particuliere belegger kun je andere particulieren helpen. Ook is het als particulier mogelijk om snel een lening online aan te vragen. Juist het feit dat 2 ‘partijen’ bij Bondora terecht kunnen, spreekt ons aan.

Wel raden wij je aan om deze Bondora review goed door te nemen. In deze Bondora review hebben wij namelijk ook de belangrijkste nadelen benoemd. Dat zijn – wat ons betreft – toch nadelen waar je even goed rekening mee moet houden!

Veelgestelde vragen over Bondora

Zit je naar aanleiding van deze Bondora review nog met vragen? Grote kans dat je je vraag, en het bijbehorende antwoord, hieronder vindt:

Kun je bij Bondora lenen met een BKR-registratie?

Ja, dit is in de meeste gevallen mogelijk. Bondora zegt hier het volgende over ‘het is afhankelijk van de registratie’. Doe dus zeker navraag of je in jouw situatie geld kunt lenen via Bondora.

Hoe kun je met Bondora contact opnemen?

Om met Bondora contact op te nemen, kun je online een contactformulier invullen. Ook is het mogelijk om via je Bondora account rechtstreeks contact met de klantenservice op te nemen. Daarvoor moet je dus wel eerst ingelogd zijn.

Hoeveel geld kun je bij Bondora lenen?

Het minimale leenbedrag bij Bondora is €1.000, terwijl het maximale leenbedrag €7.000 is. De maximale looptijd is overigens 60 maanden en de minimale looptijd is 3 maanden.

Hoe kun je bij Bondora inloggen?

– Ga naar de website van Bondora
– Klik rechtsboven op ‘Beveiligd aanmelden’
– Log in met je e-mailadres en gekozen wachtwoord

Staat Bondora onder toezicht?

Ja, Bondora staat onder toezicht van de financiële autoriteit van Estland. Dit houdt tegelijkertijd in dat Bondora niet onder toezicht van de AFM staat.

Plaats een reactie