Crypto beleggen voor beginners

Beleggen in cryptomunten lijkt tegenwoordig steeds meer mainstream te worden. Bijna dagelijks hoor je wel nieuws over de koers van Bitcoin, of dat er weer een nieuwe altcoin bij is gekomen. Doordat cryptocurrencies steeds bekender worden zijn er steeds meer mensen die willen gaan beginnen met beleggen in cryptomunten. Maar voordat je gaat beginnen met beleggen in cryptomunten is het belangrijk dat je je eerst goed laat informeren. Daarom geef ik in dit artikel tips voor beginnende beleggers in cryptomunten.

Inhoudsopgave

Wat is crypto en hoe werkt het?

Cryptocurrency is gedecentraliseerd digitaal geld dat gebaseerd is op blockchain-technologie. Je hebt vast weleens gehoord van Bitcoin en Ethereum, maar er zijn nog veel meer verschillende cryptomunten die je kunt kopen.

Cryptomunten zijn digitale valuta’s die zijn beveiligd met cryptografie, waardoor het bijna onmogelijk is om ze te vervalsen of dubbel uit te geven. De meeste cryptomunten zijn gedecentraliseerde netwerken op basis van blockchain-technologie.

Wat is blockchain?

De blockchain kun je zien als een gezamenlijke boekhouding zonder een centrale autoriteit als een overheid of een bank. Al het ruilverkeer wordt in de blockchain bijgehouden en moet worden goedgekeurd door andere gebruikers in het blockchain netwerk. In de blockchain verstuur je niets meer dan digitale informatie. Bij digitale munten als Bitcoin en Ethereum verstuur je digitaal geld met wat extra informatie over de afzender en de bestemming. Alle transacties in de blockchain zijn openbaar voor iedereen en kan dus door iedereen gecontroleerd en geverifieerd worden.

Hieronder vind je een korte video met een duidelijke uitleg over wat blockchain is:

Wat heb je nodig om te investeren in cryptomunten?

Veel beginners vinden het spannend om te beginnen met beleggen in cryptomunten. Deze mensen kan ik gelukkig geruststellen. Want je hebt eigenlijk niet zoveel veel nodig om te beginnen met beleggen in cryptomunten. Het enige wat je nodig hebt is:

 1. Een account bij een crypto broker of een crypto exchange zoals Bitvavo.
 2. Een identiteitsbewijs (identiteitskaart of paspoort).
 3. Informatie over je bankrekening.
 4. Een beveiligde internetverbinding.
 5. Geld dat je kunt missen, zodat je kunt beginnen met beleggen in cryptomunten.

Tip: Als je nu een gratis account aanmaakt bij Bitvavo dan ontvang je een welkomstbonus:
Verhandel 1000 euro zonder handelskosten.

Je hebt dus niet niet zoveel nodig om te beginnen met beleggen in cryptomunten. Tegenwoordig kun je ook cryptomunten kopen bij een broker. Maar bij het aanmelden bij een broker zul je ongeveer dezelfde informatie moeten aanleveren.

Je weet nu wat je nodig hebt om te kunnen beginnen met beleggen in cryptomunten. Maar welke soorten cryptomunten bestaan er allemaal? Dat ga ik je hieronder uitleggen.

Welke soorten cryptomunten zijn er allemaal?

Door de stijgende populariteit van crypto zijn er veel verschillende cryptomunten bijgekomen. Er zijn tegenwoordig al meer dan 5.000 cryptomunten waar je uit kunt kiezen. Daardoor vinden beginners het soms moeilijk om te bepalen in welke cryptomunt zij het best kunnen gaan investeren.

Er bestaan drie verschillende soorten cryptomunten: Bitcoin, altcoins en tokens. Hieronder ga ik je uitleggen wat het verschil is tussen deze cryptomunten, zodat jij goed kunt bepalen in welke cryptomunt jij je geld wilt gaan investeren. Ik zal je alvast verklappen dat de volgens de meeste crypto-experts Bitcoin nog steeds de meest veilige en best presterende cryptomunt is waar je je geld in kunt investeren.

beleggen-in-cryptomunten-voor-beginners

Bitcoin is de munt waar het in 2008 allemaal mee is begonnen. Door de stijging in populariteit van Bitcoin zijn er veel nieuwe cryptomunten bijgekomen. Dit noemen we de altcoins. Altcoins zijn eigenlijk alle (alternatieve) cryptomunten die los van Bitcoin bestaan. Het begrip altcoins kan als minderwaardig overkomen maar niets is minder waar. Er zijn tegenwoordig hele populaire en succesvolle altcoins die enorm goed presteren in de cryptomarkt.

Naast Bitcoin en altcoins bestaan er ook nog crypto tokens. Het verschil tussen crypto tokens en coins is dat tokens geen eigen blockchain hebben. Tokens maken namelijk gebruik van een al bestaand blockchain netwerk zoals bijvoorbeeld die van Ethereum.

Wil je graag weten wat de populairste cryptomunten zijn van dit moment?
Hieronder vind je de top 10 cryptomunten met de hoogste marktwaarde:

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Tether
 4. USD Coin
 5. BNB
 6. Cardano
 7. XRP
 8. Binance USD
 9. Solana
 10. Dogecoin

Bron: CoinMarketCap

Waar kun je cryptomunten kopen?

Als je aandelen wilt gaan kopen dan doe je dat via een broker. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het kopen van cryptomunten. Cryptomunten kun je namelijk kopen bij een broker of een exchange. Op een exchange kopen en verkopen beleggers cryptomunten met elkaar. Een broker is een soort tussenpersoon die jou als het ware koppelt aan een exchange. Naar mijn mening is een broker overbodig voor het verhandelen van cryptomunten aangezien je deze tussenpersoon niet nodig hebt. Je kunt ook gelijk cryptomunten kopen en verkopen op een exchange waardoor je niet zulke hoge transactiekosten hoeft te betalen. Tegenwoordig zijn er ook grote Nederlandse exchanges waar je op een veilige manier cryptomunten kunt kopen. Je kunt bij deze Nederlandse exchanges betalen via iDeal dus dat maakt het gemakkelijk om cryptomunten te kopen.

beleggen-in-cryptomunten-voor-beginners-crypto-exchange-bitvavo

Hieronder geef ik je lijstje van de top 3 beste crypto exchanges van Nederland:

 1. Bitvavo
 2. LiteBit
 3. Bitcoin Meester

Tip: Wil je graag beginnen met beleggen in cryptomunten? Meld je dan nu aan voor een gratis account bij Bitvavo en betaal over de eerste 1000 euro geen handelskosten.

Beginner strategieën voor beleggen in crypto

Voordat je gaat beginnen met beleggen in cryptomunten is het belangrijk om te bepalen welke strategie je gaat hanteren. Er zit gelukkig veel overlap tussen de strategieën die crypto beleggers gebruiken en mensen die beleggen in aandelen. Wanneer je dus al bekend bent met verschillende beleggingsstrategieën dan zullen deze strategieën voor het beleggen in cryptomunten je wellicht bekend voorkomen. Vaak gebruiken crypto beleggers net wat andere termen, waardoor het voor beginners soms moeilijk is om te begrijpen.

Hieronder geef ik een beschrijving van de populairste strategieën voor beleggen in cryptomunten voor beginners.

HODL strategie

De HODL strategie is ontstaan in 2013 toen de term werd gebruikt in een Bitcoin chat forum door een crypto liefhebber. De crypto liefhebber was geraakt door een daling in de prijs van Bitcoin, maar besloot om zijn Bitcoins niet te verkopen. Hij maakte een typefout in het forum en schreef: “I am HODLing” in plaats van “HOLDing”. De spelfout ging viral in de crypto community en de term HODL wordt tegenwoordig gebruikt als afkorting voor Hold On for Dear Life. Met deze strategie houdt je je cryptomunten gewoon vast voor de lange termijn en verkoop je ze dus ook niet als er een daling is in de prijs. De HODL strategie is eenvoudig om toe te passen en daardoor ook zeer geschikt voor beginners.

crypto-strategie-beginners-hodl

Staking strategie

Wil je graag rente ontvangen op je cryptomunten? Dan moet je je cryptomunten gaan staken. Staking is het vastzetten van je cryptomunten voor een onbepaalde tijd in je wallet, zodat je vervolgens rente kunt ontvangen op je cryptomunten. Bij het staken worden jouw cryptomunten gebruikt om transacties te bevestigen in het blockchain netwerk. Als beloning hiervoor ontvang je rente op je cryptomunten. De rente verschilt per cryptomunt maar is soms zelfs 5 of 6%. Staking is eenvoudig te combineren met de HODL strategie en daardoor ook zeer geschikt voor beginnende beleggers in cryptomunten.

Je kunt helaas niet alle cryptomunten staken, want dit kan alleen met bepaalde Proof of Stake coins. Hieronder heb ik een lijst voor je samengesteld met Proof of Stake cryptomunten die je op het moment van schrijven kunt kopen bij Bitvavo:

Hieronder vind je een lijst van Proof of Stake cryptomunten die je kunt kopen bij Bitvavo:

 • ARK (ARK)
 • Bitcoin (BTC)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Cardano (ADA)
 • Chainlink (LINK)
 • Dai (DAI)
 • Ethereum (ETH)
 • Litecoin (LTC)
 • ICON (ICX)
 • NEO (NEO)
 • Ontology (ONT)
 • Tether (USDT)
 • Tezos (XTZ)
 • Tron (TRX)
 • USD Coin (USDC)
 • VeChain (VET)
 • Waves (WAVES)

Bron: Bitvavo

Crypto trading

Crypto trading is het actief handelen in cryptomunten waarbij je probeert te voorspellen wat de markt gaat doen. Hierbij probeer je cryptomunten voor een laag bedrag in te kopen en voor een hoger bedrag te verkopen, zodat je winst maakt. Dit klinkt misschien simpel maar dat is het zeker niet. Deze strategie heeft een hoog risico, want je kunt er veel geld mee verdienen, maar ook veel geld mee verliezen. Daarom is deze strategie naar mijn mening niet geschikt voor beginners. Beginnende beleggers in cryptomunten kunnen beter starten met de HODL en Staking strategie.

Wanneer je weet welke strategie je wilt gaan hanteren dan is de volgende stap om je aan te melden bij een goede crypto exchange. De Nederlandse crypto exchange Bitvavo biedt momenteel een welkomstbonus waarbij je over de eerste 1000 euro geen handelskosten hoeft te betalen. Dat is zeker interessant voor crypto handelaren die willen gaan daytraden met Bitvavo.

Beleggen in cryptomunten voor beginners tips

Op het moment van het schrijven is de crypto markt markt weer gedaald. Bitcoin is met ongeveer met 30% gedaald vanaf zijn all-time high. Het zou dus een goed moment kunnen zijn om in te stappen aangezien je nu “goedkoop” Bitcoin kan kopen en er veel mogelijkheden zijn om winst te behalen. Maar voordat je begint met beleggen in cryptomunten is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal dingen.

Hieronder geef ik de belangrijkste tips waar je rekening mee moet houden als je als beginner wilt gaan beleggen in cryptomunten.

Tip 1: Begrijp goed waar je in investeert

Net zoals bij het beleggen in het aandelen is het natuurlijk belangrijk dat je goed begrijpt waar je je geld in gaat investeren. Zorg er eerst voor dat je de basis goed begrijpt wat cryptomunten zijn en wat blockchain is. Daarna is het belangrijk dat je grondig onderzoek gaat doen naar de cryptomunten waar je eventueel in wilt gaan investeren. Lees de Whitepaper rustig door en verzamel zoveel mogelijk waardevolle informatie van betrouwbare bronnen, zodat je verstandige beslissingen kunt maken. Lees de positieve recensies maar ook de negatieve recensies. Dit zorgt ervoor dat je precies weet wat de voor- en nadelen zijn van de cryptomunt waar je in wilt gaan beleggen.

gratis-cursus-crypto-madelon-vos

Voordat je begint met beleggen in cryptomunten raad ik iedereen aan om een een crypto cursus te volgen. Een goed voorbeeld hiervan is de gratis Crypto & Trading Academy van Madelon Vos. In deze waardevolle cursus wordt stap voor stap uitgelegd wat crypto is en hoe je er op een veilige manier in kunt investeren. Dit is perfect voor beginners die willen beleggen in cryptomunten.

Tip 2: Beleg alleen met geld dat je kunt missen

De tweede tip klinkt misschien een beetje logisch, maar is wel enorm belangrijk. Zorg ervoor dat je alleen met geld belegt in crypto dat je kunt missen. Dit zorgt ervoor dat je niet in de financiële problemen komt als de markt een tijdje aan het dalen is. Daarnaast is het ook verstandig om eerst een financiële buffer op te bouwen voordat je gaat beginnen met beleggen in crypto. Stel je wordt ontslagen op je werk dan zorgt die financiële buffer ervoor dat je je cryptomunten niet noodgedwongen hoeft te verkopen met verlies (als de bijvoorbeeld een keer is gedaald).

Tip 3: Wees je bewust van de risico’s

Net zoals bij het beleggen in aandelen neemt het beleggen in cryptomunten ook bepaalde risico’s met zich mee. En het is belangrijk dat je je bewust bent van deze risico’s. De risico’s van het beleggen in cryptomunten hebben vooral te maken met de hoge volatiliteit.

Hoge volatiliteit
De koers van cryptomunten kan zeer volatiel zijn. Eén negatief nieuwsbericht kan er al voor zorgen dat de koers daalt met honderden en soms zelfs duizenden procenten. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent en niet in de paniek schiet bij een daling in de koers. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je alleen met geld belegt wat je kunt missen.

Geen onderliggende waarde
Cryptomunten hebben geen onderliggende waarde en de koers wordt volledig bepaald door vraag en aanbod. Dit is bij het beleggen in aandelen natuurlijk ook zo, alleen bij het beleggen in aandelen word je ook voor een klein deel eigenaar van het bedrijf. Een cryptomunt heeft geen onderliggende waarde en is daardoor zeer speculatief.

Tip 4: Zorg voor een goede beveiliging

Doordat steeds meer mensen beginnen met beleggen in cryptomunten zijn er ook steeds meer hackers bijgekomen. Daarom is het belangrijk dat je jouw cryptomunten op een slimme manier beveiligd tegen hackers en criminelen.

crypto-beveiliging-cold-wallet

Hieronder vind je de stappen die je kunt zetten je kunt om je cryptomunten goed te beveiligen:

 • Bewaar je cryptomunten in een crypto wallet. De veiligste manier is om gebruik te maken van een cold wallet.
 • Gebruik bij alle accounts sterke wachtwoorden en maak gebruik van een twee staps verificatie methode bij het inloggen.
 • Zorg ervoor dat de software die je gebruikt om cryptomunten te kopen en te bewaren altijd goed up-to-date is.
 • Denk eerst goed na voordat je een transactie doet. En controleer altijd of je alle gegevens goed hebt ingevuld.
 • Zorg ervoor dat je nooit inlogt met crypto accounts op een openbaar Wifi netwerk. Het veiligste is om gebruik te maken van VPN.

Wil je graag meer uitleg over hoe je jouw cryptomunten het beste kunt beveiligen? Lees dan dit artikel.

Voor- en nadelen van investeren in cryptomunten

Wat zijn de voor- en nadelen van beleggen in cryptomunten? Dat is handig om te weten voordat je gaat beginnen met beleggen in cryptomunten.

Hieronder heb ik de belangrijkste voor-en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Anonimiteit.
 • Transparantie.
 • Decentralisatie.
 • Toegankelijkheid.

Nadelen

 • Hoge volatiliteit in de prijs (hoog risico).
 • Het is een moeilijk te begrijpen onderwerp.
 • Betalen met crypto is bijna nergens mogelijk.

Wil graag meer uitleg over de voor- en nadelen over beleggen in cryptomunten? Lees dan dit uitgebreide artikel.

Conclusie: beleggen in cryptomunten voor beginners

In dit artikel heb ik je zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat crypto is en waar je op moet letten als je gaat beginnen met beleggen in cryptomunten. Als beginnende belegger in cryptomunten is het vooral belangrijk dat je eerst goed onderzoek doet voordat je cryptomunten gaat kopen. Zorg er ook voor dat je alleen belegd met geld dat je kunt missen. Als je deze twee principes aanhoudt dan ben je op de goede weg.

Zoals ik hierboven heb beschreven is het voor beginners belangrijk dat je eerst goed onderzoek doet voordat je gaat beginnen met beleggen in crypto. Daarom adviseer ik beginners om eerst een crypto cursus te volgen, zodat je betere beslissingen kunt maken.

Wil je toch liever gaan beginnen met beleggen in aandelen? Lees dan dit artikel waarin ik een overzicht geef van de beste cursussen op het gebied van beleggen.

Plaats een reactie