Beste indexfondsen (2024)

Sparen levert door de lage spaarrentes bijna niets meer op. Daarom zijn steeds meer mensen op zoek naar andere manieren om meer uit hun geld te halen. Dat kan bijvoorbeeld door je geld te beleggen in indexfondsen.

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat hetzelfde rendement wilt behalen als een bepaalde beursindex. Door je geld te beleggen in een indexfonds, beleg je automatisch in een mandje aandelen in plaats van één aandeel. Hierdoor heb je een grotere spreiding en daardoor een lager risico dan bij een actieve beleggingsstrategie. Daarnaast is het goedkoop, waardoor het meer rendement oplevert dan actief beleggen. Daarom is het voor veel beginnende beleggers verstandiger om te beleggen in indexfondsen in plaats van losse aandelen.

Maar in welke indexfonds moet ik gaan investeren? Dat is een goede vraag. Er zijn de afgelopen jaren namelijk veel verschillende indexfondsen bijkomen. Om je een handje te helpen heb ik een artikel geschreven waarin ik de beste indexfondsen met elkaar heb vergeleken. Op basis van deze vergelijking heb ik een lijst gemaakt van de beste indexfondsen van 2024.

Inhoudsopgave

De top 5 beste indexfondsen van 2024

 1. Beste indexfonds voor Amerikaanse aandelen: Vanguard S&P 500
 2. Beste indexfonds voor aandelen wereldwijd: Vanguard FTSE All-World
 3. Beste indexfonds voor Europese aandelen: iShares MSCI Europe UCITS ETF
 4. Beste indexfonds voor Chinese aandelen: iShares MSCI China ETF
 5. Beste indexfonds voor opkomende markten: Vanguard FTSE Emerging Markets

1. Vanguard S&P 500 – Beste indexfonds voor Amerikaanse aandelen

De S&P 500 is een bekende naam in de beleggingswereld. Het is misschien iets minder bekend dan de Dow Jones, maar wel belangrijker voor beleggers. De S&P 500 is een indexfonds waarin 500 grote bedrijven uit Amerika zijn opgenomen.

indexfondsen-vergelijken

Er zijn wel een aantal regels waar bedrijven aan moeten voldoen om opgenomen te worden in de S&P 500, maar een van de belangrijkste is marktkapitalisatie. Dit betekent dat alleen de 500 grootste bedrijven uit Amerika worden opgenomen in het indexfonds.

De S&P 500 is samengesteld op basis van marktkapitalisatie. Natuurlijk zorgen de 500 bedrijven ervoor dat er genoeg spreiding is over verschillende sectoren. Ook is er een voldoende geografische spreiding omdat er grote multinationals in zitten die in meerdere landen actief zijn en daarnaast kleine bedrijven die zich bijna volledig richten op de Amerikaanse markt.

beste-indexfondsen-2022

Een groot deel van beleggers denken dat bedrijven of zijn opgenomen in de Dow Jones of in de S&P 500, maar dat is niet het geval. In principe worden alle bedrijven in de Dow Jones vanwege hun grootte ook toegevoegd aan de S&P 500.

Amerikaanse beleggers die willen beleggen in een indexfonds kiezen meestal voor de S&P 500. Er zijn dus veel mensen die beleggen in dit indexfonds. Nederlanders kunnen het beste beleggen in de Vanguard S&P 500, omdat je deze kunt kopen met euro’s op de Euronext in Amsterdam.

Voordelen Vanguard S&P 500

 • Beleggen in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.
 • Goede spreiding in verschillende sectoren.
 • Gemiddeld rendement van ongeveer 10% per jaar.
 • Lage lopende kosten.
 • Gratis aandelen kopen via de DEGIRO kernselectie.

Nadelen Vanguard S&P 500

 • Het gaat alleen om aandelen.
 • Het bevat alleen Amerikaanse bedrijven.
 • Het bevat alleen grote bedrijven.

2. Vanguard FTSE All World – Beste indexfonds voor aandelen wereldwijd

VWRL is één van de populairste indexfondsen onder Nederlandse beleggers. VWRL is een wereldwijd gespreid indexfonds dat de FTSE All World Index volgt van 3500 bedrijven. Het indexfonds probeert op deze manier de totale wereldeconomie na te bootsen.

vanguard-ftse-all-world

VWRL is dus een indexfonds dat de complete wereldwijde aandelenmarkt probeert te volgen. Het indexfonds is populair onder beleggers en is het meest gekochte indexfonds van DEGIRO in 2020. Voor veel beleggers is VWRL een mooie belegging voor op de lange termijn.

Bij het beleggen in een indexfonds is het rendement een van de belangrijkste onderdelen. In het verleden behaalde resultaten bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Toch willen de meeste mensen het gemiddelde rendement van een indexfonds weten voordat ze erin gaan beleggen. En dat kan ik goed begrijpen. VWRL had tijdens de periode van maart 2005 en februari 2022 een gemiddeld rendement van 8,90%. Dit komt overeen met het gemiddelde rendement op aandelen. Als we kijken naar de lange termijn dan ligt het gemiddelde rendement op ongeveer 10,5% per jaar. Dat is een mooi rendement op je ingelegde vermogen.

best-presterende-indexfondsen

De lopende kosten van VWRL zijn 0,22%, dus dat is € 0,22 op € 100,-. Dit komt overeen met de kosten van andere indexfondsen. De lopende kosten van een indexfonds hoef je niet direct te betalen, omdat deze jaarlijks worden verrekend in de koers. Als je één keer per maand aandelen van VWRL koopt bij DEGIRO dan hoef je geen transactiekosten te betalen. Dit komt omdat het indexfonds onderdeel is van de kernselectie van DEGIRO.

Voordelen Vanguard FTSE All-World

 • Grote spreiding over duizenden bedrijven over de hele wereld.
 • Gemiddeld rendement van 8,9%.
 • Geen transactiekosten bij DEGIRO.
 • Lage kosten.
 • Verhandelbaar op de Euronext in Amsterdam.

Nadelen Vanguard FTSE All-World

 • Relatief laag risico, waardoor het rendement lager is.
 • Er is sprake van (een klein beetje) dividendlekkage.

3. iShares MSCI Europe UCITS ETF – Beste indexfonds voor Europese aandelen

iShares van BlackRock is een bekende aanbieder van indexfondsen die zich richten op verschillende markten. De naam zegt het al, iShares MSCI Europe is een indexfonds dat zich richt op de Europese markt. Wanneer je investeert in dit indexfonds, dan beleg je direct in de Europese markt. Hierbij wordt het grootste gedeelte geïnvesteerd in West-Europa, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europa.

ishares-msci-europe

Het iShares MSCI Europe indexfonds is de afgelopen jaren aardig populair geworden. Dit komt doordat de Europese markt de afgelopen jaren flink is gegroeid. Via dit indexfonds kun je beleggen in bekende Europese bedrijven zoals Nestle, ASML en Shell.

Het indexfonds heeft lage kosten van ongeveer 0,20%. Dit maakt het een aantrekkelijk indexfonds voor beginnende beleggers. Verder zorgen de lage kosten ervoor dat beleggers een hoger rendement kunnen behalen. En dit blijkt ook uit de cijfers, want in 2021 heeft het indexfonds een rendement behaald van 26.69%. Als je wil beleggen in een indexfonds die zich richt op de Europese markt dan is dit écht een aanrader!

ishares-msci-europe-koers

Daarnaast is dit indexfonds ook een enorm duurzame investering. In vergelijking met andere indexfondsen presteren ze enorm goed op factoren als duurzaamheid, groene energie en eerlijke dienstverlening. Daarbij is het ook een accumulerend indexfonds. Dit betekent dat de dividenden die de onderliggende aandelen uitkeren, zonder extra kosten opnieuw in het fonds worden geïnvesteerd. Als gevolg daarvan stijgt de koers van het indexfonds.

Voordelen iShares MSCI Europe

 • Grote spreiding over duizenden bedrijven over de hele wereld.
 • Gemiddeld rendement van 8,9%.
 • Geen transactiekosten bij DEGIRO.
 • Lage kosten.
 • Verhandelbaar op de Euronext in Amsterdam.

Nadelen iShares MSCI Europe

 • Relatief laag risico, waardoor het rendement lager is.
 • Er is sprake van (een klein beetje) dividendlekkage.

4. iShares MSCI China ETF – Beste indexfonds voor Chinese aandelen

De iShares MSCI China ETF is een indexfonds dat als doel heeft om de prestaties van de MSCI China Index te volgen. De MSCI China is een index met Chinese bedrijven die beschikbaar zijn voor internationale beleggers.

ishares-msci-china

Het indexfonds geeft beleggers toegang tot de Chinese aandelenmarkt, die moeilijk bereikbaar is voor buitenlandse beleggers. De bedrijven in het indexfonds zijn gericht op verschillende sectoren. Vanaf november 2022 was 29,57% van het fonds belegd in luxe consumentengoederen, 17,59% in communicatie aandelen, 15,54% in aandelen in de financiële sector, terwijl de rest van de aandelen gericht zijn op de gezondheidszorg, IT, industrie en andere sectoren.

ishares-msci-china-koers

Ondanks dat er beleggers zijn die graag willen beleggen in China is het belangrijk om te benadrukken dat beleggingen in deze regio vrij volatiel van aard zijn. Dit betekent dat de koers van aandelen snel kan stijgen, maar ook snel kan dalen en dat zorgt voor een hoger risico. Door je geld te beleggen in het indexfonds kun je direct investeren in bekende Chinese bedrijven zoals Tencent, Alibaba, Meituan, JD.com, China Construction Bank, Bank of China en nog veel meer.

Voordelen iShares MSCI China

 • Geeft toegang tot de Chinese aandelenmarkt.
 • Gericht op veel verschillende sectoren.
 • Beleggen in bekende Chinese bedrijven.

Nadelen iShares MSCI China

 • Beleggingen in deze regio zijn vrij volatiel van aard.

5. Vanguard FTSE Emerging Markets – Beste indexfonds voor opkomende markten

Wil je graag beleggen in opkomende markten zoals Azië, het Midden-Oosten en Afrika? Dan is het Vanguard FTSE Emerging Markets indexfonds wellicht iets voor jou!

vanguard-ftse-emerging-markets

Ondanks dat beleggingen in opkomende markten worden gezien als risicovoller dan beleggingen in gevestigde regio’s, behaald dit indexfonds alsnog goede resultaten.

Het Vanguard FTSE Emerging Markets is een indexfonds met een grootte van 2 miljard dollar en een kostenpercentage van 0,20%.

vanguard-ftse-emerging-markets-koers

Qua rendement loopt het fonds wel achter op andere indexfondsen. In 2021 heeft het fonds een rendement behaald van 7,79%. Ondanks dit “lage rendement” moet je je wel realiseren dat dit fonds nog maar net is begonnen. Het zou dus best kunnen dat dit indexfonds beter gaat presteren in de toekomst.

Voordelen Vanguard FTSE Emerging Markets

 • Beleggen in opkomende markten.
 • Grootte van 2 miljard dollar.
 • Relatief laag kostenpercentage.

Nadelen Vanguard FTSE Emerging Markets

 • Relatief laag rendement.

Wat zijn de beste indexfondsen van 2024?

Het is moeilijk om te bepalen wat de beste indexfondsen zijn van 2024. Er zijn de afgelopen jaren namelijk enorm veel indexfondsen bijgekomen. Gelukkig heb ik veel ervaring met beleggen in indexfondsen en kan ik je wegwijs maken in het enorme aanbod.

Voor het schrijven van dit artikel heb ik de beste indexfondsen met elkaar vergeleken op basis van kosten, rendement, spreiding, fysieke replicatie en dividendlekkage. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat de S&P 500, FTSE All-World, MSCI Europe, MSCI China en FTSE Emerging Markets de beste indexfondsen zijn van 2024. Deze indexfondsen behalen mooie rendementen tegen lage kosten. Daarnaast hebben ze een goede spreiding over verschillende sectoren en nauwelijks last van dividendlekkage.

Twijfel je nog in welk indexfonds je wilt gaan beleggen? Kies dan voor één van de indexfondsen uit dit artikel. Dan zit je altijd veilig!

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen waarmee je een index volgt. Je kiest dus niet in welke aandelen je belegd, maar je kiest voor één of meerdere indexen. Je kunt dit doen via indexfondsen die worden verhandeld op de beurs. Een bekend indexfonds waar veel mensen in beleggen is de Vanguard S&P 500. Dit indexfonds volgt de resultaten van de S&P 500 index. Het rendement dat je behaald ligt dus in lijn met de ontwikkeling van de index.

wat-is-indexbeleggen

Hoe kun je beleggen in indexfondsen?

Wil je graag beleggen in indexfondsen, maar weet je niet waar je moet beginnen. In dit hoofdstuk leg ik je uit hoe je in 4 simpele stappen kunt beginnen met beleggen in indexfondsen.

Stap 1: Index kiezen

Stap 1 is om een index te kiezen. Hierbij is het belangrijk dat je kiest voor een index die goed bij je past. Wil je graag veel of weinig risico nemen? Heb je een korte of lange beleggingshorizon? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen als je een index gaat kiezen. Zorg ervoor dat je goed antwoord kunt geven op deze vragen, want dan maak je betere beslissingen.

Stap 2: Indexfonds kiezen

Wanneer je weet in welke index je wilt gaan beleggen, moet je kiezen voor een indexfonds die deze index volgt. Vervolgens kun je de indexfondsen met elkaar vergelijken op basis van kosten.

Alle indexfondsen hebben namelijk jaarlijkse lopende kosten. Dit zijn kosten die de fondsbeheerders betalen voor het salaris van fondsmanagers, marketinguitgaven, kosten van accountants en transactiekosten voor het verhandelen van aandelen. Door de passieve vorm van beleggen hebben indexfondsen relatief lage kosten in vergelijking met actief beheerde beleggingsfondsen.

Stap 3: Zelf beleggen of uitbesteden?

Wil je graag zelf beleggen in indexfondsen of wil je dit graag uitbesteden? Beide opties hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Hieronder heb ik ze voor je op een rijtje gezet.

Zelf beleggen
Zelf beleggen is meestal goedkoper dan laten beleggen. Dat is op zich ook logisch. Je hoeft namelijk niet een bedrijf te betalen die werkzaamheden voor je uitvoert. Wanneer je het zelf doet, kun je dus geld besparen.

Maar er zijn er ook een aantal nadelen. Wanneer je zelf gaat beleggen dan kost dit tijd. Je moet je namelijk eerst gaan verdiepen in de beste indexfondsen. Vervolgens moet je bepalen in welke indexfondsen je wilt gaan beleggen. Dit zijn misschien werkzaamheden waar je helemaal geen energie van krijgt. Als dat het geval is, dan kun je het beter laten uitbesteden.

Als je wel zelf wilt gaan beleggen in indexfondsen dan adviseer ik je om eerst een goede cursus over beleggen te volgen. In een cursus over beleggen legt een beleggingsexpert je precies uit wat je moet doen om geld te verdienen op de beurs. Wil je graag weten welke cursus over beleggen ik mijn lezers adviseer om te gaan volgen? Op deze website heb ik een uitgebreid artikel gepubliceerd over de beste cursus beleggen van 2024.

indexbeleggen-degiro

Als je zelf gaat beleggen in indexfondsen dan adviseer ik je om gebruik te maken van DEGIRO. DEGIRO is de beste online broker van Nederland waar je kunt beleggen in indexfondsen tegen enorm lage kosten. Dit komt vooral door de kernselectie van DEGIRO, waarmee je kunt beleggen in tientallen indexfondsen zonder transactiekosten te betalen.

Uitbesteden
Het is meestal duurder om het beleggen in indexfondsen uit te besteden aan een fondsbeheerder. Maar dat hoeft niet erg te zijn. Je kunt hierdoor wel een klein beetje rendement mislopen, maar je houdt alsnog meer rendement over dan wanneer je helemaal niet zou beleggen. Daardoor kan het nog steeds interessant zijn om het beleggen in indexfondsen uit te besteden.

Het grootste voordeel van het uitbesteden is het gemak. Je hoeft niet zelf meer actief bezig te zijn met beleggen. Hierdoor kun je enorm veel tijd besparen.

indelta

Wanneer je het beleggen wilt gaan uitbesteden dan zijn er een aantal goede partijen waar je uit kunt kiezen. InDelta is er hier één van. Via InDelta kun je automatisch beleggen in een aantal indexfondsen die ze zelf hebben ontwikkeld. Hierdoor liggen de kosten lager in vergelijking met vermogensbeheerders. Daarnaast is het een fijn idee dat ze veel aandacht besteden aan de veiligheid van het platform. Je geld is hier dus in goede handen.

Stap 4: Je beleggingen goed in de gaten houden

Tegenwoordig kun je bij veel indexfondsen automatisch periodiek beleggen. Maar dit betekent niet dat je je beleggingen niet meer goed in de gaten hoeft te houden.

Dit is vooral het geval als je ervoor hebt gekozen om te beleggen in meerdere indexfondsen. Wanneer een bepaald indexfonds goed of minder goed gaat presteren dan kan de verhouding tussen je indexfondsen veranderen. Daarom is het belangrijk om je beleggingen regelmatig te herbalanceren.

Voor- en nadelen van beleggen in indexfondsen

Wil je graag weten wat de voor- en nadelen zijn van beleggen in indexfondsen? Lees dan snel verder, want hieronder heb ik ze voor je in kaart gebracht.

Voordelen indexbeleggen

 • Lage kosten.
 • Goede spreiding.
 • Eenvoudig.
 • Relatief hoog rendement.
 • Geschikt voor beginnende beleggers.

Nadelen indexbeleggen

 • Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.

Rendement van indexbeleggen

Het rendement van index beleggen is afhankelijk van de index die wordt gevolgd. Een indexfonds streeft namelijk hetzelfde rendement na als een bepaalde index. En bij de ene index ligt het rendement hoger dan bij de ander. Een groot voordeel van indexfondsen zijn de lage kosten. De lopende kosten zijn gemiddeld 0,1% – 0,4% per jaar. Hierdoor ligt het rendement bijna op hetzelfde niveau als de index.

rendement-van-indexbeleggen

Bij actief beheerde beleggingsfondsen betaal je meestal twee keer zoveel kosten. Actief beheerde beleggingsfondsen moeten dus eerst het verschil in kosten compenseren voordat ze beter kunnen gaan presteren dan indexfondsen. Door de lagere kosten hebben indexfondsen een voorsprong op actief beheerde beleggingsfondsen. Want, iedere euro die je betaald aan kosten gaat ten koste van je rendement.

Daarnaast is uit onderzoek van Morningstar gebleken dat slechts een kwart van de actief beheerde beleggingsfondsen beter presteert dan indexfondsen. De meeste actief beheerde beleggingsfondsen slagen er dus niet in om meer rendement te behalen dan indexfondsen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een indexfonds?

De afgelopen jaren zijn indexfondsen steeds populairder geworden. Dat komt vooral door de lage kosten en de grote spreiding. Maar door de stijgende populariteit zijn er ook veel verschillende indexfondsen bijgekomen. Het is daarom voor veel beginnende beleggers moeilijk om te bepalen voor welk indexfonds ze moeten kiezen. Om je hierbij te helpen heb ik hieronder een lijstje gemaakt met punten waar je op moet letten bij het kiezen van een indexfonds.

Lage kosten

Voor de meeste mensen misschien vanzelfsprekend. Maar de invloed van hogere kosten wordt door de meeste mensen behoorlijk onderschat. De kosten van beleggen heeft namelijk een grote invloed op het rendement dat je kunt behalen op de lange termijn. Daarom is het erg belangrijk om hier goed op te letten bij het kiezen van een indexfonds. Alleen 0,1 procent aan extra kosten per jaar zorgt ervoor dat je niet drie, maar 21 procent minder rendement behaald vergeleken met je inleg.

Spreiding

Bij het beleggen is het belangrijk dat je niet afhankelijk bent van de prestaties van één specifiek land, bedrijf of sector. Zoals je waarschijnlijk wel hebt meegekregen begint het aandeel van de VS in de groei van de wereldeconomie af te zwakken en wordt dit overgenomen door Aziatische groei-economieën. Het is onmogelijk om te voorspellen welk land gaat groeien en welk land gaat stagneren in zijn groei. Daarom is het belangrijk om gespreid te beleggen in verschillende landen, bedrijven en sectoren.

spreiding-indexbeleggen

Fysieke replicatie

Ik beleg alleen in indexfondsen die de onderliggende aandelen daadwerkelijk in bezit hebben. Dit wordt fysieke replicatie genoemd. Er zijn ook indexfondsen die de aandelenposities die in de index horen nabootsen middels derivaten. Dit zijn indexfondsen met synthetische replicatie en deze hebben niet mijn voorkeur.

Dividendlekkage

Afhankelijk van het land waarin het fonds is gevestigd en de belastingafspraken die het betreffende land heeft gemaakt met Nederland moet je meer of minder belasting betalen over je dividend. Gemiddeld moet je ongeveer 0,1 tot 0,2% aan kosten betalen over je geïnvesteerde vermogen in aandelen in indexfondsen. Dit komt omdat je een deel van het ingehouden dividend niet kunt terugvragen via een belastingaangifte. Dit deel van het ingehouden dividend dat je niet kunt terugvragen wordt dividendlekkage genoemd.

De indexfondsen die ik heb beschreven in dit artikel hebben bijna geen last van dividendlekkage.

Conclusie beste indexfondsen van 2024

 • Beste indexfonds voor Amerikaanse aandelen: Vanguard S&P 500
 • Beste indexfonds voor aandelen wereldwijd: Vanguard FTSE All-World
 • Beste indexfonds voor Europese aandelen: iShares MSCI Europe UCITS ETF
 • Beste indexfonds voor Chinese aandelen: iShares MSCI China ETF
 • Beste indexfonds voor opkomende markten: Vanguard FTSE Emerging Markets

Plaats een reactie