In mijn zoektocht naar de beste broker van Nederland, kwam ik er al snel achter dat er veel meer keuzes zijn dan je zou denken. Een van de opties die ik eigenlijk tot op heden over het hoofd had gezien, is Saxo Bank. Onterecht, want ze zijn enorm bekend, zowel binnen als buiten Nederland. Hoog tijd voor een Saxo Bank review dus! We gaan er samen achter komen of deze broker het waard is, en ik vertel daarbij natuurlijk ook wat over mijn persoonlijke mening en ervaringen. Laten we beginnen met wat achtergrondinformatie.
Inhoudsopgave
- Wat is Saxo Bank?
- Voor wie is Saxo Bank geschikt?
- Kan ik ook voor mij laten beleggen bij Saxo Bank?
- Kan Saxo Bank ook helpen met de belastingaangifte?
- Is Saxo Bank veilig?
- Wat zijn de tarieven van Saxo Bank?
- Hoe meld je je aan bij Saxo Bank?
- Wat zijn de voordelen?
- Wat zijn de nadelen?
- Mijn eigen ervaringen met Saxo Bank
- Wat zeggen andere mensen over Saxo Bank?
- Conclusie Saxo Bank review: is deze broker geschikt voor jou?
Wat is Saxo Bank?
Saxo Bank is een investeringsbank, die in 1992 in Denemarken is opgericht. De combinatie van de naam en het jaartal zorgt ervoor dat de meeste mensen Saxo Bank met een ouderwetse, commerciële bank associëren. Dat is echter niet zo! Saxo Bank is voornamelijk gericht op online beleggen en trading. Ze bieden vrij veel verschillende financiële producten aan: alles van aandelen tot obligaties komt voorbij.
Saxo Bank is inmiddels uitgegroeid tot een enorm groot beleggingsplatform. Ze hebben in 15 verschillende landen kantoren staan, en hebben meerdere prijzen gewonnen. Hun website benadrukt het belang van vertrouwen, eerlijkheid en veiligheid: dit is dan ook de basis van hun bedrijfsstrategie.
Voor wie is Saxo Bank geschikt?
Saxo Bank richt zich doelbewust op een breed publiek en is dus geschikt voor zowel beginnende beleggers, als voor traders die al flink wat jaren aan ervaring verzameld hebben. Er is voor ieder wat wils.
Wat voor beginnende ondernemers fijn is om te weten, is dat het platform van Saxo Bank heel makkelijk te begrijpen is. Toch heeft het, ondanks dat het makkelijk te navigeren is, ook zeker wel enkele geavanceerde analysetools. Ervaren beleggers kunnen hier onmiddellijk mee aan de slag, zoals ze eigenlijk al gewend zijn.
Er is eigenlijk geen belegger te vinden die niet bij Saxo Bank terechtkan. Ook als je al een paar jaar niet meer bezig bent geweest met de markt, kun je bij Saxo Bank gewoon weer beginnen zonder dat dat veel tijd of moeite kost.
Kan ik ook voor mij laten beleggen bij Saxo Bank?
Bij Saxo Bank is het zeker ook mogelijk om voor vermogensbeheer te kiezen. Dit betekent dat je jouw geld toevertrouwt aan een expert. Deze houdt de markt voor je in de gaten, en neemt strategische beslissingen, die je rendement hopelijk gaan optimaliseren.
Het is geen gegarandeerd succes, omdat beleggen natuurlijk altijd risico’s met zich meebrengt. Toch is het een uitkomst voor mensen die wel willen beleggen, maar niet de tijd of de kennis hebben om alles zelf uit te zoeken. De experts die bij Saxo Bank werken zorgen ervoor dat je portefeuille in een goede staat is, en in een goede staat blijft.
Ook kunnen de medewerkers niet zomaar alles met jouw vermogen doen: meestal spreek je van tevoren af in hoeverre je bereid bent om risico’s te nemen, en bepaal je ook wat jouw beleggingsdoelen zijn.
Kan Saxo Bank ook helpen met de belastingaangifte?
Of je nu wel of geen verstand van beleggen hebt, de belastingaangifte is een heel verhaal an sich. Verstand hebben van het een garandeert niet dat je ook verstand hebt van de ander! Gelukkig biedt Saxo Bank je genoeg tools om de belastingaangifte een fluitje van een cent te maken.
Je kunt altijd een gedetailleerd overzicht van al je transacties en portefeuilleprestaties aanvragen. Dat deze informatie altijd beschikbaar is, is een fijn idee, aangezien je dit soort informatie altijd nodig hebt voor je belastingaangifte.
Naast het verstrekken van de basisinformatie heeft Saxo Bank ook verschillende handleidingen en andere hulp die je kunnen helpen om te bepalen welke belastingregels van toepassing zijn op jouw portefeuille. Mocht je er echt niet zelf uitkomen, bijvoorbeeld omdat iemand anders jouw portefeuille beheert? Dan kun je altijd nog overwegen om contact op te nemen met de klantenservice.
Let wel op dat zij niet altijd bereikbaar zijn, en je dus ook niet altijd kunnen helpen. De klantenservice is elke werkdag van 8 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags bereikbaar. Wel kun je altijd een e-mail of chatbericht achterlaten, waarna er zo snel mogelijk contact met je wordt opgenomen.
Is Saxo Bank veilig?
Saxo Bank neemt het vertrouwen van hun klanten heel serieus. Ze vertellen zelf dat ze hun bedrijf op Scandinavische waarden hebben gebouwd, en hier ontzettend trots op zijn. Dat betekent dus dat Saxo Bank veel maatregelen heeft getroffen om de gegevens en fondsen van hun klanten te beschermen.
Dit doen ze onder andere door gebruik te maken van veel encryptie: je data komt dus niet zomaar op straat te liggen. Wat ook fijn is, is dat Saxo Bank door meerdere financiële autoriteiten wordt gereguleerd. Dit biedt een extra laag bescherming. Je kunt er dus sowieso van uitgaan dat je gegevens en je geld in ieder geval veilig zijn.
Wat zijn de tarieven van Saxo Bank?
Gelukkig zijn de tarieven van de Saxo Bank heel helder. Toch is het fijn om alle feiten even op een rijtje te hebben voordat je begint met beleggen. De handelskosten die Saxo Bank rekent, verschillen niet alleen per product, maar ook per markt waar je in handelt.
Voor aandelen in Nederland betaal je bijvoorbeeld een commissie van 0,05%, met een minimum van 5 euro per transactie. Als je daarentegen met internationale aandelen aan de slag gaat, dan kunnen de kosten iets hoger liggen. Ook zijn er kosten voor het hebben van een account. Deze kosten zijn afhankelijk van hoe groot je portefeuille is, en wat je handelsactiviteit is.
Alle tarieven zijn gewoon op de website van Saxo Bank te vinden, dus je kunt een goede inschatting van de kosten maken voordat je daadwerkelijk begint met beleggen.
Hoe meld je je aan bij Saxo Bank?
Als je besloten hebt om een account bij Saxo Bank te openen, dan kan dat heel makkelijk. Je begint met het invullen van een online aanmeldformulier. In dit formulier geef je wat basisinformatie, zoals je naam, adres en contactinformatie.
Ook zul je gevraagd worden om enkele documenten te uploaden, waarmee je in principe je identiteit en adres bevestigt. Denk bijvoorbeeld aan een kopie van je legitimatiebewijs. Als je aanmelding is goedgekeurd, dan kun je direct geld op je account storten, en beginnen met beleggen.
In totaal zal het proces meestal niet langer dan een paar dagen duren, al ben je zelf natuurlijk verantwoordelijk voor hoe snel je de gevraagde documenten aanlevert.
Wat zijn de voordelen?
Met al deze achtergrondinformatie heb je hopelijk een beter idee van hoe het er bij Saxo Bank aan toe gaat, maar waar het natuurlijk echt om draait, zijn de voor- en nadelen. Gelukkig zijn er Saxo Bank veel voordelen om te noemen. Ze mogen geprezen worden voor hun ruime aanbod aan beleggingsproducten.
Of je nu liever aan de slag gaat met aandelen kopen en verkopen, of je graag in afgeleide beleggingsproducten zoals opties en futures verdiept, je zult bij Saxo Bank in ieder geval niet beperkt worden door het aanbod. Alle beleggingsproducten waar Saxo Bank mee werkt staan netjes op hun site vermeld, dus je hebt in een keer een duidelijk overzicht.
Wat ook fijn is, is dat Saxo Bank zich redelijk inzet om hun online platform goed te laten functioneren. Er is zowel een desktop versie als een mobiele app beschikbaar, en je kunt met beide versies gewoon altijd netjes bij je eigen gegevens. Het platform is duidelijk en ziet er goed uit, en biedt alles wat je van een beleggingsapp zou willen.
De analysetools zijn een uitkomst voor als je een nieuwe investering wilt doen, terwijl de marktinzichten je helpen om de laatste ontwikkelingen bij te houden. Voor beginnende beleggers in het bijzonder heeft Saxo Bank een leuk voordeel: je kunt namelijk, voordat je aan het ‘echte’ beleggen begint, bij hen ook eerst oefenen met een gratis demo-account. Met dit account zit je nog nergens aan vast, en kun je dus eerst even kijken of jouw idee van beleggen goed bij je past, of je liever toch op een andere manier aan de slag gaat.
Wat zijn de nadelen?
Saxo Bank heeft een fascinerend nadeel: ze maken een bedrijfskeuze waardoor er een conflict met hun bedrijfswaardes ontstaat. Zoals we weten, doet Saxo Bank er veel aan om beginnende beleggers binnen te halen: je kunt oefenen met een gratis demo-account, het platform is goed te navigeren, en je kunt je geld ook eerst laten beheren.
Al dat gezegd hebbende is het dus haast onbegrijpelijk waarom Saxo Bank zo’n hoge minimale storting hanteert. Als je bij Saxo Bank aan de slag wilt, zul je rekening moeten houden met een bedrag van minimaal 2000 dollar. Het is niet het einde van de wereld, maar wel heel opvallend voor een broker die naar eigen zeggen het beleggen graag voor iedereen toegankelijk wil houden.
Voor de rest zijn de nadelen bij Saxo Bank eigenlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Onervaren beleggers kunnen overweldigd raken door alle verschillende opties, maar aan de andere kant is het heel fijn dat deze opties er zijn.
Niet heel actief aan het beleggen? Dan kunnen de kosten voor het beheren van je account oplopen, maar dat valt te vermijden door actief te blijven. Kun je de relatief hoge instapkosten opbrengen, dan is Saxo Bank in principe dus gewoon een uitstekende keuze.
Mijn eigen ervaringen met Saxo Bank
Ik had zelf gelukkig geen problemen met de relatief hoge instapkosten van Saxo Bank, en kon dus al snel aan de slag met het platform. En ik moet zeggen dat het me zeker wel beviel! Ik kon me bij Saxo Bank gelijk verliezen in de verschillende beleggingsproducten, en het voelde voor mij als een mooie kans om eens iets te proberen waar ik wat minder ervaring mee had.
De handelsvoorwaarden en tarieven die Saxo Bank hanteert zijn uitstekend, en boden een mooie manier om mijn rendement verder te optimaliseren. Ik check het altijd van tevoren, maar de betrouwbaarheid van Saxo Bank was voor mij ook een groot pluspunt. Saxo Bank onder toezicht van zowel de Nederlandse AFM als de Deense FSA staat, dus dat betekent dat ik gewoon zonder zorgen kon beleggen.
Het was weer eens prettig om me iets meer bezig te houden met actief handelen, en ik kon altijd snel inspelen op de schommelingen van de markt. Al in al een aanrader dus.
Wat zeggen andere mensen over Saxo Bank?
Mijn mening is er natuurlijk maar een van velen. Over het algemeen lijken veel ondernemers zich echter in zijn geheel bij mijn mening aan te sluiten. De gebruikersvriendelijkheid van het platform en de vele handelsmogelijkheden worden het meest geprezen.
Ook wordt er een paar keer genoemd dat beginnende beleggers de educatieve middelen van Saxo Bank goed te begrijpen vonden, en dat ze er veel van hebben geleerd. Waar, zoals te verwachten viel, wel wat kritiek over is, zijn de kosten. Zowel de minimale storting als de onderhoudskosten lopen voor sommige klanten te hoog op. De algemene consensus is dat deze kosten overkomen als een manier om beleggers die met kleinere bedragen willen werken buiten de deur te houden.
Over het algemeen zijn de meeste klanten die Saxo Bank als broker hebben wel heel tevreden, voornamelijk vanwege de betrouwbaarheid en de veelzijdigheid.
Conclusie Saxo Bank review: is deze broker geschikt voor jou?
Als je een serieuze interesse in beleggen hebt, of al een wat ruimere tijd ervaring hebt, dan is Saxo Bank zeker een optie om te overwegen. Kort samengevat biedt het platform heel veel verschillende beleggingsproducten aan, krijg je professionele en geavanceerde tools om mee te werken, en kun je er ook terecht voor educatieve middelen als je deze nodig hebt.
De kosten liggen wat hoger dan bij sommige andere brokers, maar je krijgt er wel een dienstverlening voor terug die op gebied van kwaliteit met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Schat zelf in of dit een broker is die bij je past en open direct een rekening, of maak gebruik van hun demo-account om te kijken of beleggen iets voor jou is.