Peaks review 2024: is dit een betrouwbare beleggingsapp?

Ik kom veel tegen in mijn zoektocht naar de beste broker van Nederland. Eerlijk gezegd is het niet altijd even makkelijk om een diepgaande review te schrijven, zonder daarbij in de herhaling te vallen. Hoewel iedere broker natuurlijk anders is, en er genoeg kleine verschillen te vinden zijn, komt het niet vaak voor dat ik iets compleet nieuws voorbij zie komen. Dat is bij de review van vandaag wel anders! In deze Peaks review deel ik wat informatie over Peaks, een broker die het beleggen net even iets anders aanpakt dan zijn concurrenten. Ik vertel je alles wat je wilt weten, en deel natuurlijk ook mijn eigen ervaringen met de app. Benieuwd wat ik er uiteindelijk van vond? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Wat is Peaks?

Een veelbelovende introductie dus, maar is deze ook terecht? Daarvoor is het misschien handig om wat meer over Peaks te vertellen. Het is een vrij jonge beleggingsapp, die in 2017 voor het eerst op de markt kwam. De makers zijn Tom Arends en Sijbrand Tieleman, twee Nederlandse ondernemers die een passie voor zowel financiën als technologie hebben. Dit duo wilde een app ontwerpen die beleggen mogelijk maakt voor iedereen, ongeacht hun financiële kennis of eerdere ervaringen met beleggen.

peaks-website

Het idee achter Peaks is heel simpel: elke keer dat je een aankoop doet, wordt het bedrag dat je betaalt naar boven afgerond. Zo ben je dus ongemerkt bezig met het opbouwen van een portefeuille, en hoef je niet een intimiderend bedrag te betalen voordat je kunt beginnen met beleggen.

Hoe werkt Peaks?

Het gebruik van Peaks gaat heel makkelijk in zijn werk, wat waarschijnlijk te danken is aan het technische talent van Tom en Sijbrand. Je begint door de app te downloaden en je aan te melden. Als dat gelukt is, koppel je je bankrekening aan de app. Hierna ben je al klaar om te beginnen! Vanaf nu worden al je aankopen naar de dichtstbijzijnde euro afgerond. Dit wisselgeld wordt vervolgens belegd in verschillende indexfondsen.

Risicoprofielen

Deze indexfondsen worden niet zomaar uit het niets voor je bepaald. Bij Peaks kun je kiezen uit vier verschillende risicoprofielen: Mild, Pittig, Scherp en Heet. Elk profiel heeft een andere verhouding tussen aandelen en obligaties, wat betekent dat je zelf in de hand hebt hoeveel risico je wilt nemen. Het risico loopt per profiel een beetje op: Milde profielen zijn geschikt voor beleggers die weinig risico willen nemen, terwijl je met een Heet profiel het grootste gedeelte van je beleggingen in aandelen hebt zitten, wat natuurlijk risicovoller is.

peaks-risicoprofielen

Automatisering

Nadat je jouw gewenste profiel hebt gekozen, beheert en balanceert Peaks deze automatisch. Je hoeft nooit zelf aandelen of obligaties te kopen en verkopen. Eens in de zoveel tijd herbalanceert de app je portefeuille. Dit heeft als doel om ervoor te zorgen dat jouw beleggingen optimaal presteren, en nog bij het door jou gekozen risicoprofiel passen.

Welke verschillende rekeningen heeft Peaks?

De basisrekening bij Peaks is de beleggingsrekening. Hiermee kun je dus met je wisselgeld beleggen in verschillende indexfondsen, en kiezen uit de vier verschillende risicoprofielen. Je beleggingsportefeuille wordt automatisch beheerd en geoptimaliseerd. Naast de beleggingsrekening, biedt Peaks ook nog een paar andere soorten aan:

Kinderrekening

Peaks biedt de mogelijkheid om specifiek voor je kinderen te beleggen met een aparte kinderrekening. Ouders kunnen zo alvast wat vermogen opbouwen voor belangrijke uitgaven in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan grote bedragen zoals het studeren aan de universiteit, het kopen van een eerste woning, of een langdurige reis naar het buitenland. Het beheer en de beleggingen werken hetzelfde als bij de standaard beleggingsrekening, maar het verschil is dat de rekening op naam van het kind staat.

Pensioenrekening

Als je een specifiek vermogen voor je pensioen wilt opbouwen, dan heeft Peaks hier ook een aparte rekening voor. Blijf je binnen de jaarruimte, dan kun je met dit type rekening belastingvoordeel krijgen. Daarnaast betaal je ook geen vermogensbelasting! Dit helpt je om op een efficiënte manier te sparen voor je pensioen, zonder geld kwijt te zijn aan onnodige zaken.

rekeningen

Renterekening

Als de schommelingen van de markt je eigenlijk niet zo aanstaan, dan is er altijd nog de Peaks renterekening. Hiermee kun je sparen tegen een aantrekkelijk rentetarief, via de Deutsche Bank. Ook is je geld hier veilig: mocht de Deutsche Bank in een keer failliet gaan, dan ben je niet in een klap je geld kwijt.

Is Peaks betrouwbaar?

Ja, Peaks is heel betrouwbaar. De app wordt gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit betekent dat Peaks op gebied van transparantie en veiligheid aan allerlei strenge eisen voldoet. Ook worden de beleggingen die je bij Peaks hebt door een onafhankelijke partij bewaard, waardoor jouw geld dus gescheiden is van het bedrijfsgedeelte van Peaks. Mocht Peaks zelf financiële moeite hebben, dan heeft dit geen invloed op jouw beleggingen. Daarnaast worden al je gegevens veilig opgeslagen, door middel van encryptie. Het is voor onbevoegden vrijwel onmogelijk om deze informatie te verkrijgen.

Kun je bij Peaks alleen maar beleggen met wisselgeld?

Hoewel het beleggen met wisselgeld hetgeen is wat Peaks zo uniek maakt, is het niet de enige manier waarop je geld aan je portefeuille kunt toevoegen. Je kunt ervoor kiezen om periodieke stortingen te doen, wat betekent dat je per week, maand, of zelfs per dag extra geld kunt inleggen om je vermogen sneller te laten groeien. Ook is er de optie om een eenmalige storting te doen. Je kunt er dus voor kiezen om klein te beginnen, maar ook om wat actiever te investeren.

beleggen

Neem je bij Peaks makkelijk geld op?

Geld opnemen doe je bij Peaks ook via de app. Je kunt elk moment geld opnemen door een opnameverzoek in te dienen. Het duurt meestal wel even voordat dit geld daadwerkelijk op je rekening staat, meestal is dit drie tot vijf werkdagen. Mocht je het geld nodig hebben, dan kun je er in ieder geval altijd bij, alleen niet direct. Ergens is dit wel fijn, wat de verleiding om even een klein bedrag uit je portefeuille te halen is zo ook kleiner. Hoe meer geld er in je portefeuille zit, des te beter het is voor je investeringen!

Vergelijking: Peaks vs. alternatieven

Peaks is natuurlijk niet de enige overzichtelijke beleggingsapp. Platforms zoals Robinhood, eToro en DEGIRO richten zich ook steeds meer op online beleggen. Het verschil tussen deze alternatieven en Peaks zelf zit hem natuurlijk voornamelijk in het feit dat je bij Peaks met ontzettend kleine bedragen kunt beginnen met beleggen. Ook is Peaks speciaal ontworpen voor beginners: de alternatieven zijn ook geschikt voor beginnende beleggers, maar sluiten misschien iets minder goed aan op hun behoeften. Daarnaast is het beleggen bij Peaks geheel automatisch als je daar voor kiest. Je hebt er dus eigenlijk geen omkijken naar, iets wat voor maar weinig van de alternatieve opties geldt. Ook de educatieve middelen van Peaks zijn speciaal op beginners gericht. Andere beleggingsapps kunnen te complex zijn als je je nog niet in het beleggen hebt verdiept.

Hoe ziet de app van Peaks er uit?

De Peaks app is zowel voor iOS als Android telefoons geschikt. Gebruiksvriendelijkheid staat voorop, en de app heeft een strak, modern design. Binnen de app kun je je beleggingen bekijken, een spaardoel instellen, een verzoek indienen om geld op te nemen, of een extra storting doen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om meldingen in te schakelen, die je op de hoogte houden van je voortgang. De app is dus gemaakt om zeer begrijpelijk te zijn, en het is de bedoeling dat iedereen hem kan gebruiken. Doordat je spaardoelen kunt instellen en hier meldingen over kunt ontvangen, is het makkelijk om gemotiveerd te blijven over je spaardoelen. Hiermee vergroot je dus ook de kans dat je daadwerkelijk blijft sparen tot je je doel bereikt hebt.

peaks-app

Wat zijn de voordelen van Peaks?

Het is door de inhoud van deze Peaks review al duidelijk, maar Peaks is een beleggingsapp die echt voor beginners bedoeld is. Het grootste voordeel van het wisselgeldsysteem is dus de toegankelijkheid: iedereen kan beginnen met beleggen, of je nu ervaring hebt of niet. Daarnaast is de automatisering voor veel mensen heen aantrekkelijk: het idee is dat je makkelijk een paar maanden niet op de app kan kijken, en als nog extra geld kan blijven sparen.

De automatische balancering geeft daarnaast een gevoel van veiligheid; als de markt verandert, weet je zeker dat jouw beleggingen nog steeds aan jouw risicoprofiel en spaardoelen voldoen. Daarnaast zijn alle indexfondsen door experts samengesteld, ondanks het risicoprofiel. Je zit dus altijd goed.

De app is intuïtief, heel fijn voor mensen die op technisch gebied niet zo handig zijn. Ook als je niet behendig met je telefoon bent, kun je de Peaks app prima gebruiken. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kun je de klantenservice een berichtje sturen, of anders even bellen. Ze zijn elke werkdag beschikbaar!

Wat zijn de nadelen van Peaks?

Wat je precies nadelig aan Peaks vindt, ligt er aan wat jouw specifieke doelen voor het beleggen zijn. Voor ervaren beleggers is Peaks misschien net iets te simpel. Er worden voornamelijk beleggingen in indexfondsen aangeboden. Je kunt wel zelf kiezen waar jouw geld precies naartoe gaat, maar het is eigenlijk niet waar de app voor bedoeld is. Ook missen er enkele analysetools die andere beleggingsapps wel hebben. Al in al zorgt dit ervoor dat je minder precieze controle over het beleggen hebt.

Een ander nadeel zijn de kosten. Peaks stimuleert zijn gebruikers om met kleine bedragen te beleggen, vanwege het wisselgeldsysteem. Ze rekenen echter wel beheerkosten, die enigszins kunnen oplopen. Zeker als je niet veel hebt geïnvesteerd kunnen deze kosten een probleem zijn. Mocht je de kosten echter geen probleem vinden, en kun je er mee leven dat je niet precies zelf de touwtjes in handen hebt, dan is Peaks een hele goede beleggingsapp.

Mijn ervaringen met Peaks

Toen ik begon met het gebruiken van Peaks, was dat even wennen. Ik kon vanuit een praktisch standpunt wel waarderen hoe makkelijk het was om te beginnen met beleggen, maar als iemand die al wat meer ervaring heeft, voelde het bijna een beetje te makkelijk. Je hoeft je geen zorgen te maken om het kopen of verkopen van aandelen: de app doet al het werk voor je. Dat betekent dat je de controle een beetje moet kunnen loslaten; daar had ik soms wat moeite mee.

Om de app zo goed mogelijk te ervaren, heb ik ervoor gekozen om mijn wisselgeld automatisch te laten beleggen, en daarnaast een maandelijkse storting te doen. In totaal bouw je zo best snel een mooie portefeuille op, zonder dat je er meer dan een uurtje per week mee bezig bent. Alle functies van de app zijn duidelijk, en werkten voor mij goed. Ook heb ik de educatieve stukjes van de app even doorgelezen, daar leek alles ook in orde. Een aanrader voor beginnende beleggers dus!

wisselgeld

Voor mij was het wel leuk om de app eens te gebruiken, maar miste ik ook gewoon een paar functionaliteiten die andere apps wel hebben. Wat ik wel kon waarderen, was hoe snel ik geld weer uit mijn portefeuille kon opnemen. Bij sommige concurrenten kan dat flink wat tijd in beslag nemen, bij Peaks stond alles netjes binnen enkele dagen weer op mijn rekening. Ik heb nog niet vaak gehad dat ik wel positief ben over een app, zonder hem zelf te blijven gebruiken. Voor alles is echter een eerste keer! Peaks is een prima app, maar sluit niet bijzonder goed aan op mijn persoonlijke behoeftes. Als je na het lezen van deze Peaks review interesse hebt, en de Peaks app zelf wilt uitproberen, dan moet je dat vooral doen.

Wat zijn de kosten bij Peaks?

De kosten van Peaks zijn al eerder in deze Peaks review genoemd, maar het is misschien handig om even duidelijk te maken wat de verschillende kosten nu precies inhouden. Allereerst rekent Peaks beheerkosten. Deze verschillen, afhankelijk van hoeveel je belegde vermogen is. Voor bedragen tot 2500 euro wordt een extra bedrag van 1 euro per maand in rekening gebracht. Als je tussen de 2500 euro en 25.000 euro belegt, betaal je 0,5% per jaar. Boven de 25.000 euro dalen de kosten naar 0,25% per jaar.

peaks-kosten

Naast de beheerkosten zijn er ook fondskosten. Deze liggen over het algemeen tussen de 0.14% en 0.23% per jaar. Hoe hoog jouw fondskosten zullen zijn, is afhankelijk van de fondsen waar je in belegt. Fondsbeheerders kunnen namelijk verschillende kosten in rekening brengen. Over het algemeen zijn de kosten bij Peaks echter redelijk, zeker in vergelijking met andere beleggingsplatforms.

Wat zeggen andere mensen over Peaks?

Online zijn veel mensen positief over Peaks, en ze hebben 4.5 sterren op Trustpilot. Veel gebruikers zijn tevreden over Peaks omdat de app zo toegankelijk is, en je binnen enkele minuten al kunt beginnen met beleggen. De creativiteit van het wisselgeldsysteem wordt veel geprezen; gebruikers hadden niet echt door dat ze zo veel geld bij elkaar aan het sparen waren. Peaks is geen aanslag op je bankrekening, maar de positieve gevolgen zijn wel merkbaar.

peaks-ervaringen

Ook wordt de app geprezen om zijn gebruiksvriendelijkheid. Het wordt je makkelijk gemaakt om je beleggingen te volgen, en een spaardoel in te stellen. De automatische herbalancering neemt bij veel gebruikers ook veel stress en zorgen weg, die ze bij andere apps wel ervaarden.

Zoals altijd zijn er een paar gebruikers die kritiek hebben op de kosten van Peaks, net zoals bij elke andere beleggingsapp. Deze gebruikers noemen dat de beheerkosten te hoog zijn in vergelijking met andere platforms. Bij Peaks krijg je voor deze beheerkosten echter wel een compleet automatische belegging, dus in hoeverre deze kritiek terecht is, is nog maar de vraag. Enkele gebruikers noemen ook dat zij graag wat meer controle over hun eigen portefeuille zouden willen uitvoeren, maar erkennen ook dat de app hier niet helemaal voor is gemaakt.

Conclusie Peaks review: is deze app de moeite waard?

Peaks is een uitstekende beleggingsapp voor beginners, die graag willen leren beleggen zonder dat ze al te veel onderzoek moeten doen, of een grote som geld moeten neerleggen. De app doet er alles aan om het proces zo makkelijk mogelijk te laten verlopen, en is zeer toegankelijk. De kosten kunnen soms wat hoog uitvallen, zeker als je op kleine schaal belegt, maar aan de andere kant krijg je er wel een volledig geautomatiseerde portefeuille voor terug.

Als je op zoek bent naar een makkelijke manier om je geld over een langere tijd te laten groeien, dan is Peaks zeker het overwegen waard. Het is laagdrempelig, en je bepaalt zelf precies hoeveel risico je wel of niet wilt nemen. Bovendien bespaar je met Peaks heel veel tijd, als je om de paar dagen even kijkt hoe het ervoor staat met je portefeuille, dan is dat meer dan voldoende. Omdat Peaks met het wisselgeldsysteem werkt, is de impact op je bankrekening altijd laag. Je kunt er voor kiezen om een extra storting te doen, maar dit is zeker niet nodig. Mocht je via Peaks enthousiast worden over beleggen, dan zijn er zeker apps te vinden die meer diepgang bieden. Met Peaks kun je echter mooi bij het begin beginnen.

Plaats een reactie