Revolut review – Is deze financiële app betrouwbaar?

Het schrijven van een Revolut review stond al langere tijd op mijn lijstje. Het is een bank die dingen op een lekker alternatieve manier aanpakt. De bekende, oudere banken hebben er vaak nog een beetje moeite mee om zich aan het internet aan te passen, maar bij Revolut gaat dat wel anders.

Op papier klinkt het goed, maar het kan haast niet zo zijn dat er helemaal geen nadelen te vinden zijn. In deze Revolut review hoop ik zowel de voordelen als deze nadelen van Revolut eerlijk te kunnen beoordelen, en zo uiteindelijk de vraag “Is Revolut het waard?” zo compleet mogelijk te kunnen beantwoorden.

Ik geef antwoord op veelgestelde vragen, zoals hoe Revolut begonnen is, wat ze jou als klant te bieden hebben, wat de ervaring van andere mensen is, en ook wat ik er zelf van vond om klant te zijn. Lees snel verder, wie weet past deze moderne bank wel perfect bij je.

Inhoudsopgave

Wat is Revolut?

Revolut staat bekend als een “fintech-bedrijf”, dat in 2015 is opgericht. Ik was zelf niet bekend met de term, maar het woord fintech is een samentrekking van de Engelse woorden ‘financial’ en ‘technology’. Revolut heeft als doel om het betalen en ontvangen van geld sneller en makkelijker te maken.

revolut-website

Ze zijn in het Verenigd Koninkrijk begonnen als verkoper van prepaid debetkaarten, en zo langzaam uitgegroeid tot de bank die ze vandaag zijn. Door middel van transparantie, lage kosten, en gebruiksgemak wil Revolut uiteindelijk proberen om de grote banken met hun app te vervangen. Tot op heden lijken ze steeds dichter bij hun doel te komen. Revolut groeit heel snel door: ze hebben inmiddels enkele miljoenen gebruikers, die zich over de hele wereld bevinden.

Hoe werkt Revolut?

De kern van Revolut is zijn mobiele app, geschikt voor zowel iOS als Android. Om te beginnen zul je dus via deze app een account moeten aanmaken. Dit doe je door je persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres en geboortedatum in de app in te vullen. Vervolgens wordt je identiteit gecheckt, aan de hand van je identiteitsbewijs en een foto van jezelf.

Deze verificatie klinkt ingewikkeld, maar duurt meestal maar enkele minuten. Nadat je de aanmelding hebt voltooid, kun je direct geld storten op je account. Hiervoor gebruik je een bankoverschrijving, creditcard, of een methode zoals Apple Pay of Google Pay. Het opnemen van je geld kan via een bankoverschrijving naar een andere rekening, of met de Revolut-kaart als je contant geld wilt opnemen.

Het grote voordeel van de Revolut app, is dat het al je geldzaken onder een dak thuisbrengt. Je kunt direct geld overmaken naar andere Revolut gebruikers, en je kunt meer dan 30 vreemde valuta’s wisselen, zonder verborgen kosten. Met een Revolut-kaart kun je zowel online als in een fysieke winkel afrekenen. Het idee is dat je naast de Revolut app geen andere applicaties meer nodig hebt om je geldzaken te regelen.

Welke diensten biedt Revolut?

Een mooi idee, een enkele app die je beschikking geeft tot alles wat je nodig hebt, maar kan Revolut het waarmaken? Om alle andere apps onnodig te maken, heb je een grote hoeveelheid verschillende diensten nodig. Gelukkig biedt Revolut daadwerkelijk veel verschillende diensten aan.

Ze hebben natuurlijk betaal- en spaarrekeningen, met goede rentetarieven en een flexibel systeem dat het makkelijk maakt om wat geld te sparen. Zoals eerder genoemd heeft Revolut dus fysieke en online betaalkaarten, die je overal ter wereld kunt gebruiken om iets te kopen. De kaarten staan aan de Revolut app verbonden. Met behulp van de app kun je je uitgaven volgen, je kaarten beheren, of een limiet instellen. Mocht het nodig zijn, dan kun je via de app zelfs je kaarten laten blokkeren.

revolut-mobiele-app

Als je via Revolut geld wilt overmaken, dan gaat dat snel en tegen een laag tarief. Revolut prijst zichzelf daarnaast op zijn internationale focus: ze hanteren wisselkoersen die vaak voordeliger zijn dan bij traditionele banken. Op het gebied van beleggen heb je ook meerdere mogelijkheden. Je kunt investeren in aandelen of in edelmetalen. Daarnaast was Revolut een van de eerste bedrijven die begonnen is met het handelen in cryptocurrencies. Je kunt de digitale valuta kopen, verkopen en bewaren, allemaal via de app.

Misschien ook wel interessant om te weten: tot een bepaald aantal transacties per maand hanteert Revolut geen commissie op aandelenhandel. Revolut blijft constant nieuwe diensten toevoegen. Tot op heden zijn de mogelijkheden om een reisverzekering af te sluiten of om een kinderrekening te openen, toegevoegd. Daarnaast is er ook een functie om een budget te maken en je uitgaven te beheren.

Welke soorten abonnementen biedt Revolut?

Revolut heeft meerdere abonnementen. Verschillende abonnementen passen bij verschillende gebruikers: elk abonnement heeft zo zijn eigen voordelen, waarbij je zelf kunt uitzoeken wat het beste bij je past. De abonnementen zijn:

Het Revolut Standaard-plan

Dit is het gratis plan, dat toegang biedt tot de basisfuncties van de app. Je kunt met dit abonnement een multi-currency account gebruiken, per maand tot 1000 euro gratis valutawissels doen, en per maand tot 200 euro gratis opnemen bij een geldautomaat. Bij dit plan zit ook een gratis fysieke kaart inbegrepen, evenals de mogelijkheid om online met een virtuele kaart te betalen. Ook krijg je toegang tot de budgethulp, waarmee je je financiën beter kunt beheren.

Het Revolut Plus-plan

Het Revolut Plus-plan kost € 2,99 per maand. In ruil hiervoor krijg je een goede aankoopbescherming en retourgarantie, kun je sneller contact krijgen met de klantenservice, en wordt het gratis opnamelimiet verhoogd naar 400 euro per maand. Daarnaast kun je, als je dat wilt, extra fysieke en virtuele kaarten aanvragen.

plus-plan

Het Revolut Premium-plan

Als volgende optie heb je het Revolut Premium-plan. Dit plan kost je € 7,99 per maand. Je gratis geldopnames blijven gelimiteerd tot 400 euro per maand, maar je krijgt wel onbeperkt gratis valutawissels. Ook ontvang je een reisverzekering, inclusief medische dekking in het buitenland en een dekking voor als je vlucht vertraagd is, of er iets met je bagage gebeurt. Premium leden krijgen een premium klantenservice en een bijzondere fysieke kaart. Misschien wel het belangrijkste is dat je met een premium plan direct toegang krijgt tot het handelen in cryptocurrencies.

premium-plan

Het Revolut Metal-plan

Voor € 13,99 per maand heb je toegang tot het Revolut Metal-plan. Met dit plan wordt je cashback op alle kaartbetalingen aangeboden (afhankelijk van het type valuta waar je mee betaalt), en wordt het gratis opnamelimiet tot 800 euro in de maand verhoogd. Daarnaast ontvang je een fysieke kaart met een metaalkleur, en krijg je een uitgebreidere hoeveelheid verzekeringen om uit te kiezen.

metal-plan

Het Revolut Ultra-plan

Dit plan kost je € 50 in de maand. Je kunt tot 5000 euro terugkrijgen na een annulering, om welke reden dan ook. Je gratis opnamelimiet wordt naar 2000 euro verhoogd, en je hebt toegang tot de snelste klantenservice. Daarnaast draait het bij dit plan voor een groot deel om luxe. Je krijgt een platina vergulde kaart, toegang tot abonnementen zoals Headspace en NordVPN, en zelfs toegang tot bepaalde rustruimtes op vliegvelden.

ultra-plan

Verdere details over de verschillende abonnementen en hun voordelen kun je het beste op de site van Revolut opzoeken. Zij hebben een overzichtelijk schema waarin de verschillende voordelen in een oogopslag duidelijk worden.

Wat zijn de kosten bij Revolut?

De kosten voor de verschillende abonnementen staan hierboven omschreven, maar hiernaast zijn er bij Revolut bepaalde extra kosten voor wat specifieke diensten. Natuurlijk worden er extra kosten berekend als je boven je limiet een geldopname doet, of valuta wilt wisselen. Deze kosten bedragen 2% van het totaalbedrag per opname of wissel. Ook kan er tijdens de weekenden een extra toeslag op valutawissels gelden, maar dit hangt af van de valuta zelf.

revolut-kosten

Voor de rest hangen de extra kosten waar je mee in aanraking komt vaak af van je abonnement. Standaard en Plus abonnementen zullen bijvoorbeeld meer geld kwijt zijn aan de bezorging van hun fysieke kaart, het kopen en verkopen van cryptocurrencies, en het kopen en verkopen van aandelen. Ook deze informatie staat op de site van Revolut zelf omschreven.

Kun je met Revolut in het rood staan?

In principe is in het rood staan bij Revolut niet toegestaan. Je kunt dus niet meer uitgeven dat het saldo dat beschikbaar is op je rekening. Mocht je toch een negatief saldo hebben, bijvoorbeeld door kosten die later in rekening zijn gebracht, dan moet je jouw rekening zo snel mogelijk weer aanvullen.

Andere banken bieden vaak leningen of overbruggingskrediet aan, waarmee je geld kunt uitgeven dat je op het moment nog niet hebt. Dit is bij Revolut allemaal niet mogelijk.

Kan ik Revolut in combinatie met andere apps gebruiken?

Zeker, Revolut werkt met best wel veel verschillende apps, al gaat dat wel een beetje tegen hun persoonlijke filosofie in. Het idee is natuurlijk dat je niets anders dan de app van Revolut zelf nodig hebt, maar mocht je toch interesse hebben in het koppelen van andere apps, dan zijn er een paar mogelijkheden.

contactloos-betalen

Je kunt Revolut integreren met bepaalde budgetteringsapps, zodat je je uitgaven beter kunt bijhouden, en een budget kunt opstellen. Daarnaast kun je je Revolut-betaalkaart toevoegen aan Apple Pay en Google Pay, zodat je je telefoon kunt gebruiken om contactloos te betalen. Voor de rest heeft Revolut integraties met bepaalde cryptoplatforms, accounting software, en ondersteunen ze Open Banking.

Is Revolut betrouwbaar?

Revolut staat bekend als een zeer betrouwbare bank, omdat ze veel maatregelen nemen om je te beschermen. Allereerst hebben ze een Europese banklicentie, wat betekent dat ze onder toezicht van de Europese Centrale Bank staan. In Engeland wordt Revolut door een andere autoriteit gecontroleerd. In zowel Europa als Engeland moet Revolut in ieder geval aan strenge regels voldoen, die de kwaliteit van hun dienstverlening hoog houdt.

Daarnaast wordt het geld van Revolut zelf gescheiden gehouden van het geld van zijn gebruikers. Mocht Revolut in de financiële problemen komen, dan hebben zij geen toegang tot jouw geld om deze problemen op te lossen. Daarnaast heb je jouw veiligheid ook deels zelf in de hand. Bij Revolut kun je tweefactorauthenticatie inschakelen voor je account. Daarnaast kun je via de app je kaart laten blokkeren als er iets niet goed is, en kun je het zelfs zo inschakelen dat je meldingen krijgt over elke transactie. Al in al ben je dus goed beschermd tegen fraude of andere zaken die de veiligheid van jouw rekening in de weg staan.

Wat zijn de voordelen van Revolut?

Revolut blinkt voornamelijk uit door de hoge kwaliteit van de app. Binnen de app kun je alles regelen, of je nu een account wilt openen of in aandelen wilt handelen. Daarnaast hanteert de app hele voordelige tarieven, vooral als het op internationale geldtransfers en valutawissels aankomt. Er zijn geen verborgen kosten, en de wisselkoersen zijn vaak voordeliger dan bij andere banken. Revolut is dus zeer populair onder reizigers en mensen die vaak een internationale transactie moeten doen.

applicatie

Revolut wilt met zijn app ervoor zorgen dat alle andere applicaties die bij geldzaken horen overbodig worden. Je kunt binnen de app aan de slag met cryptocurrencies en aandelen, je kunt je budgetten inplannen met hun budgetbeheertool, en hebt keuze uit verschillende verzekeringen, die je natuurlijk allemaal binnen de app kunt afsluiten. Als gebruikers heb je jouw financiën bij Revolut echt helemaal zelf onder controle. Je kunt ook moeiteloos tussen hun verschillende plannen wisselen, zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Al in al is Revolut voor iedereen geschikt, of je nu een frequent reiziger bent of het liefst thuis op de bank zit.

Wat zijn de nadelen van Revolut?

Het gratis plan van Revolut biedt veel, maar heeft zeker wel enkele beperkingen. Logisch natuurlijk, maar als je optimaal gebruik wilt maken van je rekening komt daar eigenlijk altijd wel een betaald plan bij kijken. Vooral op gebied van beleggen is het gratis plan van Revolut niet altijd voldoende. Je krijgt bijvoorbeeld maar een commissievrije transactie per maand, terwijl dat er met een premium plan al vijf zijn.

Daarnaast is de klantenservice van Revolut ook opgedeeld in verschillende categorieën, aan de hand van de verschillende plannen. Met een gratis plan krijg je dus een minder goede klantenservice, die soms moeilijk te bereiken is. Daarnaast werkt Revolut dus voornamelijk via zijn app. Dit heeft veel voordelen, maar het is niet altijd handig. De klantenservice werkt via chatberichten, en persoonlijk contact is moeilijk te verkrijgen. Voor mensen die dit niet gewend zijn, kan de overstap nogal moeilijk zijn.

Mijn ervaringen met Revolut

Revolut wordt voor beleggers interessant zodra zij een meer internationaal zakenportfolio hebben. Voor mij is dit het geval, dus ik heb mij een tijdje met Revolut beziggehouden. Over het algemeen ben ik heel tevreden! Het is enorm handig om internationale transacties op een zo goedkoop mogelijke manier uit te voeren. Je weet van tevoren duidelijk welke kosten je staan te wachten, en ik heb nog nooit gehad dat ik aan het einde van de maand voor een verrassing kwam te staan.

Revolut is goed geschikt voor beleggers die niet per se een groot risico willen nemen. Ik heb zelf voornamelijk wat kleine bedragen geïnvesteerd, zonder commissiekosten te hoeven betalen. Het is een prettige manier om je portfolio verder te diversifiëren zonder dat je er al te veel moeite voor hoeft te doen.

beleggen

Ook was ik tijdens mijn vakantie erg blij dat ik mij bij Revolut had aangesloten. De wisselkoersen waren voordelig, en ik heb geen extra kosten gemaakt aan het betalen in een vreemde valuta. Uiteindelijk merk je hoeveel geld je wel niet hebt bespaard op de wisselkosten!

Ik heb zelf geen gebruik hoeven maken van de klantenservice, ook niet toen ik in het buitenland zat. Hier kan ik helaas dus geen oordeel over vellen. Wel is het an sich natuurlijk een goed teken dat ik de klantenservice niet nodig heb gehad: alles in de app was voor mij geheel begrijpelijk en vanzelfsprekend.

Waarom zou je voor Revolut kiezen?

Revolut is nu eenmaal geen traditionele bank, maar probeert zich op verschillende manieren te onderscheiden. Voor veel mensen is dat al genoeg reden om veilig bij hun eigen, vertrouwde bank te blijven. Toch kent Revolut enkele voordelen ten opzichte van de traditionele banken. De lage kosten spelen hier het grootste aandeel in; de gratis basisdiensten zijn heel compleet, en de andere abonnementsopties zijn eerlijk geprijsd voor wat je er voor terugkrijgt. De kosten zijn ook een stuk transparanter, wat er voor zorgt dat ieder abonnement compleet voelt.

Daarnaast heeft geen enkele bank een app die beter in elkaar zit dan de app van Revolut. De app is zeer gebruiksvriendelijk, en heeft alleen maar praktische functies. Veel traditionele banken hebben wel een app, maar deze lopen vaak een beetje achter op technologisch gebied, of er mist een belangrijke functie. Op internationaal gebied blinkt Revolut ook uit: internationale transacties worden altijd direct verwerkt, zonder extra kosten. Vergelijk dat met andere banken, die vaak kosten rekenen voor een service die langzamer is, en het wordt al een stuk duidelijker waarom Revolut zo populair is.

Hoewel Revolut veel voordelen biedt, is het ook interessant om te kijken naar andere moderne banken. Je kunt meer lezen over N26 en hun diensten in mijn N26 review.

Wat zeggen andere mensen over Revolut?

Revolut is, eerlijk toegegeven, voornamelijk populair onder de wat jongere bevolking. Dat is ook niet gek, want de diensten en voordelen die Revolut aanbiedt zijn ook wel gericht op een jonger publiek, dat graag reist en veel met het buitenland bezig is. De positiefste geluiden over Revolut benadrukken dus ook allemaal de gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit van de app. Gebruikers vinden het heel makkelijk dat ze internationale geldtransfers kunnen uitvoeren tegen een gunstige wisselkoers, zonder hier van alles voor te hoeven regelen. Ook zijn veel mensen positief over het handelen in aandelen via de app. Het investeren voelt voor iedereen toegankelijk, zeker omdat je de mogelijkheid hebt om met een klein bedrag te beginnen.

revolut-ervaringen

Het grote nadeel van Revolut, volgens een aantal mensen, is de kwaliteit van de klantenservice. Je ervaring hangt natuurlijk af van het abonnement dat je bij Revolut hebt, maar vooral voor mensen met de minder dure abonnementen is het soms een uitdaging om contact te krijgen met de klantenservice. De chatberichten in de app worden niet altijd gelijk beantwoord, wat ervoor kan zorgen dat er veel vertraging is voordat je probleem kan worden opgelost. Ook is het via de chat soms moeilijk uitleggen wat je probleem precies is, wat voor enige frustratie kan zorgen. Ondanks de klantenservice is de algemene consensus over Revolut heel positief; ze hebben op het moment een score van 4,1 van de 5 sterren op Trustpilot.

Conclusie Revolut review: is het een aanrader?

Ik zou mezelf omschrijven als een uiteindelijk tevreden klant bij Revolut. De ervaring die je met Revolut hebt, hangt echter wel sterk af van het type abonnement dat je hebt. Dat maakte het soms lastig om over Revolut te schrijven, aangezien het mijn doel is dat iedereen aan de hand van deze Revolut review een geïnformeerde keuze kan maken.

Ik heb zelf het gratis plan gebruikt. Dit bood al veel functionaliteiten aan die andere banken niet of minder hebben, zoals de goedkope internationale transacties. Als belegger voelde ik me na een tijdje echter wel belemmerd in mijn doen en laten. Hoewel je dus zonder commissie kleine bedragen kunt investeren, is het gratis plan misschien niet helemaal geschikt voor serieuze beleggers. Je hebt maar een gratis transactie per maand, en hebt ook maar beperkt toegang tot bepaalde aandelen. Het wordt je heel verleidelijk gemaakt om toch naar een ander, betaald plan over te stappen. Ook is het wisselen tussen de verschillende abonnementen heel makkelijk. Aan de ene kant fijn, want niemand wordt blij van een ingewikkelde procedure, maar aan de andere kant zou je diezelfde makkelijkheid ook op andere gebieden verwachten.

Er spelen veel verschillende factoren mee, maar uiteindelijk kan ik Revolut nog steeds aanraden. Zelfs als de verschillen tussen de abonnementen niet ideaal zijn, biedt het gratis plan nog steeds een hoop voordelen die veel ouderwetsere banken helemaal niet aanbieden. Kijk van tevoren goed of je met de nadelen van Revolut kunt leven, en of de voordelen voor jou relevant genoeg zijn. Als je bijvoorbeeld wat jonger bent, en een focus op het buitenland hebt, dan is er geen enkele bank die beter bij je gaat passen dan Revolut.

Plaats een reactie